Groningana? Ja. Groningana!

(Door Marga de Graaf, bibliothecaresse te Bellingwolde)

Nu de vakantie is begonnen wordt het wat rustiger in onze bibliotheek. Blijkbaar trekken er veel mensen op uit. Kamperen in Nederland of toch naar Frankrijk, Griekenland, Italië of een ander ‘ver’ land.

Jouk maakt een mooie thematafel over Wandelen en Fietsen in de provincie Groningen.
      Voor de thuisblijvers.

Uitstalling

 

Jipsinghuizen

Bent u een liefhebber van verhalen en heeft u uw mobiele telefoon graag bij u? Dan vindt u een Luisterwandeling door Jipsinghuizen misschien wel leuk. Deze route is voorzien van een lijst met QR-codes, hij ligt voor u klaar om mee te nemen.
      Met deze kaart in de hand kunt u een geschiedeniswandeling maken door een wonderschoon stukje Westerwolde. Bent u op een plek waar een code bij staat, dan activeert u deze met uw mobiel en vervolgens klinkt er een stem uit uw telefoon die u informeert over de historie van het gebied waar u nu staat. Weg stilte en eigen verbeelding, maar ja ….wel een gratis geschiedenisles op z’n 2021’st. Das toch ook mooi.


Ol Graitje

Over dit gebied is veel te vertellen. Een tipje van de sluier? De hel van Jipsinghuizen heeft zich daar afgespeeld. Ik had er geen weet van.
      In de periode van 1924-1939 werden werklozen per stoomtrein ‘Ol Graitje’ (Oude Grietje) naar Jipsinghuizen gebracht om in de omgeving van het dorp vele hectares heide te ontginnen. Die mensen kregen hiervoor een zeer laag salaris, het werk was zwaar en voor velen zeer ongewoon. In Jipsinghuizen staat een monument ter nagedachtenis aan de werkverschaffing in Westerwolde.

      Wandelen en fietsen is in - dat laatste het liefst op zo’n trapper met een motortje.

In de bieb hebben we een speciaal hoekje gecreëerd waar een uitgebreide collectie Groningana boeken staat. Groningana? Ja, alles - of veel - wat je over de provincie Groningen wilt weten is hier te vinden.


Verboten

Zelf woon ik net over de grens in Duitsland in een zogeheten beschermd natuurgebied. Op 100 meter van ons huis loop ik zo een vergeten landschap in waar de bosuil samenwoont met de groene specht, koekoek en nachtegaal met reeën, vossen, otters en nog veel meer vliegende en scharrelende wezentjes.
      In hun leefgebied mag je niet wandelen. Verboten! Er staat een verbodsbord en een rood-witte slagboom die je de toegang moet versperren, zomaar midden op een bospad.

 

Schutzgebiet

Zeventien jaar geleden woonden we hier net en waren de omgeving aan het verkennen, wandelend. Daarvoor woonden we in een rijtjeswoning  - ook gelukkig - maar in deze nieuwe leefomgeving waanden we ons in het paradijs. Tijdens een van onze ontdekkingstochten naderen we dit obstakel, huh?… een slagboom zomaar midden op een pad? Je kunt er makkelijk omheen of overheen…
      Nieuwsgierig als we zijn besluiten we een kijkje te nemen in het verboden gebied. Heel voorzichtig lopend, fluisterend om eventueel verborgen dierengenot niet te verstoren lopen we - toch een beetje schuldbewust - te genieten van dit prachtige verstilde gebied. Moerrassig, venig en ongerept. Nooit aangeraakt door menselijk ingrijpen. De natuur maakt hier al jarenlang haar eigen habitat.

      Nietsvermoedend doe ik een stap langs een grote heidepol die voor een laag struikgewas staat. Gelijk met mijn stap vliegt er met luide roep een houtsnip uit zijn nest. Mijn bloeddruk stijgt tot zeker boven de 200 …. en die van de houtsnip waarschijnlijk ook….
      Geschrokken verlaten we dit gebied per omgaande - nog wel even achterom kijkend zien we gelukkig mevrouw Snip weer terugkeren naar haar huis. Wij hebben er nooit meer een voetstap gezet, we hadden ons lesje geleerd. Verboten ist verboten en dat bleek niet voor niets.

Ik weet niet waarom, maar het doet me toch een beetje denken aan ‘ Halt Polizei, aussteigen bitte! …….

De houtsnip zal ik nooit meer vergeten, wat een mooie vogel en gezien van zo dichtbij
      Tegenwoordig prikken we een route op deze kaart. Wandelen links of rechts van de grens. Aan beide zijden is van alles te ontdekken.

Daarna een terrasje pikken aan Duitse kant kun je wel vergeten. Die zijn er gewoonweg niet. Vandaar dat wij naar onze bestemming rijden met de auto, die heeft namelijk een kofferbak…..na het struinen door onbekend gebied genieten we van een uitgebreide picknick ….op een stille plek.     

      

 

          Klik HIER voor alle biebverhalen