Kleuren van schoonheid

Martine van Bree-Jonink is vrijwilligster bij de bibliotheek in Bellingwolde. Zij leest drie tot vijf boeken per week en doet dat al ‘’een leven lang’’. Hier zijn haar leestips voor het najaar.

 
Malou Holshuijsen: Zachtop lachen (2021/276 pag.)

Omdat ik de samenvatting op de achterkant van dit boek volledig deel, neem ik die tekst over.

Malou is een jonge vrouw met galgenhumor, een dode Indische oma en een groot talent zich laconiek en luidkeels door het leven te bewegen. Als ze van het ene op het andere moment ’s nachts bang is om te gaan slapen en zich overdag niet meer in het verkeer durft te begeven, wordt ze geconfronteerd met de tekortkomingen van haar o zo humoristische kijk op de werkelijkheid. Geheel onvrijwillig maakt Malou de balans op. Waar komt haar grenzeloze sarcasme nou werkelijk vandaan?
      En wat heeft het familiemotto, ‘eten is zilver en zwijgen is goud’, met dit alles te maken? Zachtop lachen is een rauwe dialoog tussen een psycholoog en een patiënt-in-ontkenning over een allesbepalend geheim, afgewisseld met het tenenkrommende verhaal van een op het oog zorgeloos bestaan. Tot zover de samenvatting.

Ik vind dit een bijzonder intrigerend en subliem geschreven verhaal dat van begin tot eind je aandacht blijft vasthouden. Door de dialoogvorm wordt ineens glashelder hoe een EDMR-therapie verloopt, wat het doel is en wat voor effect het oplevert. Chapeau!

 

Benedict Wells: Hard land (2021/294 pag.)

De moeder van de 15-jarige Sam is ziek, zijn werkloze vader weet zich geen raad en sluit zich van iedereen af. In een poging zijn ongelukkige thuissituatie te ontvluchten neemt Sam een vakantiebaantje in een oude bioscoop. Dat is een dapper besluit van de altijd onzekere in zichzelf gekeerde puber, die op school uitblinkt in wiskunde en verder alleen belangstelling heeft voor het spelen op zijn gitaar en het componeren van nieuwe songs. In de bioscoop ontmoet hij drie ouderejaars, twee jongens en de dochter van de eigenaar, die een hecht groepje vormen, maar hem langzaam maar zeker toelaten.
      Voor de duur van een magische zomer wordt alles op zijn kop gezet. Hij maakt voor het eerst van zijn leven echte vrienden en wordt verliefd op de mooie Kirstie. Doordat met name Kirstie hem aanmoedigt zijn verlegenheid en angsten te overwinnen en hem daardoor dwingt tot het verleggen van zijn grenzen, is Sam niet langer een onopvallende buitenstaander, maar maakt hij deel uit van iets groters. Als zijn moeder overlijdt (op zijn 16e verjaardag) komt er een abrupt einde aan deze gelukkige maanden. Zijn vrienden vertrekken naar de universiteit en Sam wordt gedwongen om volwassen te worden.

Weer een sublieme uiterst invoelbare coming-of-age roman van deze briljante auteur.

 

Karen Swan: De Ierse erfenis (2020/478 pag.)

Het is 2019 en de vader van de zussen Ottie, Pip en Willow, de laatste Laird, overlijdt plotseling. Tot ieders verrassing en ontsteltenis erft zijn jongste dochter Willow het familiekasteel. Waarom zij? Willow vertrok drie jaar eerder op stel en sprong naar Dublin en is vervreemd geraakt van haar ouders en zussen. Het kasteel moet echter drastisch gerenoveerd worden, maar het geld hiervoor ontbreekt. De enige oplossing is verkopen. Haar beslissing drijft Otti en Pip, die hun eigen plannen in duigen zien vallen, tot het uiterste.
      Pip leeft alleen voor haar paarden en riskeert alles om haar eigen toekomst veilig te stellen. Ottie, die een geheime verhouding heeft, neemt een beslissing die levens zou kunnen ruïneren. Hun moeder is de wanhoop nabij, ontloopt Willow, en gaat bij een vriendin logeren.
      Uiteindelijk wordt duidelijk waarom de zo geliefde echtgenoot en vader zo’n vergaande beslissing heeft genomen en heeft iedereen daar vrede mee.

Een meeslepend verhaal over liefde, familie en diep weggestopte geheimen. Prachtige en ook humoristische karakterbeschrijvingen.

 

 

Susan Smit: De heks van Limbricht (2021/239 pag.)

Haar leven lang is Entgen Luijten gewend haar eigen weg te gaan, in familiekwesties, in zaken en in liefde. Ze was als oudste dochter voorbestemd voor haar ouders te zorgen, maar vindt de liefde van haar leven in Jacob. Samen krijgen ze een dochter, Grietchen, die net als haar moeder zich één voelt met de natuur.
      Entgen is bekend met geneeskrachtige kruiden en vaak wordt door de dorpelingen haar hulp ingeroepen. Zij komt op voor de zwakkeren en laat vrijuit haar afkeer voor de kasteelheer horen. Dat laatste breekt haar uiteindelijk op als zij in 1674, op ruim 70-jarige leeftijd, wordt gearresteerd op verdenking van hekserij. Op aandringen van de kasteelheer en de kerk stromen de aanklachten wegens hekserij binnen. Zij wordt ondervraagd, onderzocht en gefolterd, maar houdt stand. Een op feiten gebaseerde roman over de moed, eigenzinnigheid en het politieke bewustzijn van een ongetemde vrouw. Gevangen in de kerker haalt zij herinneringen op aan haar leven, waardoor de lezer een boeiend beeld krijgt van haar levensloop.

Werkelijk prachtig weergegeven.

 


Lot Vekemans: De verdwenene (2021/249 pag.)

Een radeloze moeder stuurt haar onhandelbare 16-jarige zoon Daan voor een tijdje naar Canada, naar zijn jaren geleden geëmigreerde oom Simon, het buitenbeentje van de familie. Simon heeft met tegenzin toegestemd, en al snel blijkt de nieuwe huisgenoot zijn zo gekoesterde zelfstandigheid wel erg te verstoren.
      Simon is indertijd zijn familie ontvlucht, zocht ook zijn heil bij een oom in Canada, die hem keer op keer belazerd heeft. Een vriendin waarmee hij een goede relatie dacht te hebben gaat er met zijn spaargeld van door. Door alle ellende is hij eenzelvig geworden en vertrouwt niemand meer. En nu zit hij opgescheept met een verwend joch dat alleen maar zeurt dat hij wil klimmen in de Rocky Mountains, terwijl Simon zelf nauwelijks kan lopen door een langlopende blessure. Toch zwicht hij. Ter plekke ontmoeten zij een vader en zoon, enthousiaste bergwandelaars, die aanbieden Daan onder hun hoede te nemen. Bij terugkomst zijn ze zo enthousiast dat ze nog twee dagen langer willen blijven en Simon gaat akkoord. De volgende ochtend is het trio spoorloos, ze hebben uitgecheckt zonder een bericht achter te laten en zonder de rekening te voldoen. Wederom voelt Simon zich belazerd. Hij schakelt de politie in.

Verrassende, goed geschreven psychologische roman met een onverwachte afloop.

 


Marian Keyes: Later als ik groot ben (2021/649 pag.)

De broers Johnny, Ed en Liam brengen met hun vrouwen en kinderen veel tijd samen door – op verjaardagen, jubileumfeestjes en weekendjes weg. Ze zijn de perfecte familie. Johnny en zijn vrouw Jessie zijn rijk en uiteraard worden alle feestjes georganiseerd en betaald door ‘moederkloek’ Jessie. Zij bedoelt het goed en heeft niet door dat er ook familieleden zijn die geen NEE durven te zeggen. Onder de oppervlakte broeit het. Sommige familieleden kunnen elkaar niet uitstaan en andere vinden elkaar juist te leuk.
      Eds vrouw Cara bijvoorbeeld voelt zich nooit op haar gemak omdat zij worstelt met haar figuur waardoor zij een ernstige eetverslaving heeft opgelopen, waar niemand iets van mag merken. De jongste broer Liam is een hork, denkt dat hij heel wat voorstelt. Zijn meer dan 20 jaar jongere vrouw komt hier ook achter. Uiteindelijk komt het tot een uitbarsting als Cara op Johnny’s verjaardagsfeestje dermate gefrustreerd raakt dat zij opgekropte familiegeheimen ter tafel brengt. In de daaropvolgende chaos realiseert ieder familielid zich dat het eens tijd wordt om hier en daar orde op zaken te stellen.

Lekker leesbare vermakelijke familieroman.

 

Carmen Korn: De tijden veranderen (2021/492 pag.) 3e deel trilogie

Het eerste deel van deze trilogie (Dochters van een nieuwe tijd – beschreven in de Bellingwedder van januari 2021) over de levens van de vier hartsvriendinnen Henny, Käthe, Lina en Ida speelt zich af in Hamburg tussen WOI en WOII. Het tweede deel (Tijd om opnieuw te beginnen) gaat over de wederopbouw, de jaren 60 en de bouw van de Berlijnse Muur.
      In dit derde deel is het inmiddels 1970 en de levens van de vier vrouwen, inmiddels allemaal tegen de 70 jaar, zijn nog steeds nauw met elkaar verbonden. Tot hun grote vreugde zijn hun kinderen, en inmiddels ook kleinkinderen, nauw betrokken bij hun geluk, hun verdriet, en de onbeduidende en grote momenten. Dit alles tegen de achtergrond van een verdeeld Duitsland, de oorlog in Vietnam, de terreur van de RAF en uiteindelijk de val van de Berlijnse Muur. Dit laatste deel eindigt met de eeuwwisseling.

Een allesomvattende, meeslepende trilogie die aan de hand van de levensloop van de vier vriendinnen en hun geliefden een levendig beeld schetst van 100 jaar Duitse én Wereldgeschiedenis. Driedubbel de moeite waard om te lezen.

 

Corina Bomann: Sophia’s hoop (2021/457 pag.)

Deel 1 van een nieuwe trilogie: De kleuren van schoonheid.

Berlijn 1926. De 20-jarige Sophia Krohn, veelbelovend studente scheikunde, heeft een geheime relatie met haar docent. Hij is getrouwd, maar belooft haar te scheiden. Als Sophie zwanger raakt keert hij zich van haar af; haar woedende vader wijst haar de deur en uit geldgebrek kan ze niet verder studeren. De enige bij wie ze terecht kan is haar vriendin Henny, een naaktdanseres.
      Als Henny gescout wordt voor een baan bij de Folies Bergere wil Henny dat ze met haar mee gaat naar Parijs. Sophia was van kind af aan al geobsedeerd door het maken van gezichtscremes (reden voor haar studie scheikunde) en in Parijs gaat ze verder met experimenteren. Tegen al haar verwachtingen in krijgt ze een baan aangeboden bij een groot cosmetica-concern, waarvan het hoofdlab is gevestigd in New York. Daar ontmoet ze Darren en krijgt ze een beetje hoop op een nieuwe liefde in haar leven.

Weer een heerlijk boeiende roman. Alleen jammer dat het eindigt met een cliffhanger.

 

 


Veel leesgroeten van Martine van Bree-Jonink.


      
      

 

          Klik HIER voor alle biebverhalen