Hilversum; Het Vertrek

Eén van de meest succesvolle radioprogramma's ooit vond plaats in de zomer van 1981. Tenminste: als je afgaat op luistercijfers en luisteraarsreacties, populariteit, perspublicaties en praatjes bij de koffie, op kantoor of bij de kapper.
      Twee teams van twee verslaggevers vertrokken op 3 juni bij de VPRO-studio. Zij moesten de wereld rond. Min of meer in navolging van Jules Vernes hoofdpersoon Phileas Fogg uit ’De reis rond de wereld in 80 dagen’.
      Zij moesten in ieder geval in Istanbul, Bombay, Singapore, Hong Kong,Yokohama, San Francisco, New York en Londen ‘stempeltjes’ halen.

Er waren echter grote verschillen met de excentrieke en steenrijke Phileas Fogg.
      Dit was namelijk ECHT.
De verslaggevers moesten de klus klaren in 60 dagen en hadden geen geld. Ze moesten werken onderweg. Rommelen en sjoemelen. Improviseren. Creatief zijn.
      En zij moesten opnames maken, die op één of andere manier naar Hilversum verstuurd moesten worden.
      Daarna werden door ’het thuisfront’ montages gemaakt, die negen weken lang op woensdag van kwart voor elf tot één uur werden uitgezonden in het programma Villa VPRO op Hilversum 1.

Roel van Broekhoven en ik waren team 1 ook wel ’donker & interessant’ genoemd.
      Team 2 bestond uit Ton van der Graaf & Jan Willem Dolk. Zij waren gedoopt tot ’jong en blond’.
Om het spannend te maken werd er een wedstrijd van gemaakt. 'Wie het eerst terug is wint'. Omdat wij 't elkaar moeilijk maakten en elkaar in de luren legden, kozen de luisteraars partij.  Vooral team 2 werd fanatiek toen het vrijwel direct na het begin in een truc van het andere team was getrapt.

Vanaf het eerste moment bleek het programma een groot succes. Wekelijks kwamen zakken vol met post, tips en aanmoedigingen. Op kantoren werden weddenschappen afgesloten; vakanties werden verzet. Het luistercijfer steeg tot anderhalf miljoen per uitzending.

Jarenlang werden wij later aangesproken op deze reis.


In het VPRO-radioarchief, dat professioneel wordt bijgehouden door Nienke Feis, is de serie van negen uitzendingen inmiddels verschenen.

In aflevering 1 kunt u luisteren naar het vertrek. Waarom deze reis?
      Presentatoren Harmke Pijpers en Djoeke Veeninga vragen naar verwachtingen. Kees Slager leest fragmenten uit ‘De reis rond de wereld in tachtig dagen’.
      Advocaat Leo Spigt legt de spelregels uit, buitenlandcommentator Anton Constandse noemt dit de ultieme reis en spreekstalmeester Cor Galis roept op om naar de studio te komen om de reizigers uit te zwaaien. Tussendoor wordt ook nog een soort persconferentie gegeven.

Audio (47): Villa VPRO Wereldvreemd. Deel 1.

(Ook voor spelregels, dagboeken, verslagen en kranteknipsels.)