Hilversum-Sofia-Istanbul-Ankara


ROMMELEN & SJOEMELEN  

Er waren echter grote verschillen met de excentrieke en steenrijke Phileas Fogg.
      Dit was namelijk ECHT.

De verslaggevers moesten de klus klaren in 60 dagen en hadden geen geld. Ze moesten werken onderweg. Rommelen en sjoemelen. En zij moesten opnames maken, die op één of andere manier naar Hilversum verstuurd moesten worden.

Daarna werden door ’het thuisfront’ montages gemaakt, die negen weken lang iedere woensdag van kwart voor elf tot één uur werden uitgezonden in het programma Villa VPRO op Hilversum 1.


SUCCES  

Vanaf het eerste moment bleek het programma een groot succes. Wekelijks kwamen zakken vol met post, tips en aanmoedigingen. Op kantoren werden weddenschappen afgesloten; vakanties werden verzet. Het luistercijfer steeg tot anderhalf miljoen per uitzending.

Jarenlang werden wij later aangesproken op deze reis.


RADIOARCHIEF  

In het digitale VPRO-radioarchief, dat professioneel beheerd wordt door Nienke Feis, is de serie van negen uitzendingen inmiddels verschenen. Ook kunt u daar perspublicaties, foto’s, dagboeken, reacties en spelregels vinden.


HOE VERDER?

Wij eindigen bij ambassadeur Hugo Karsten in Ankara, die bij een borreltje probeert een visum te regelen voor Irak of Iran, landen die op dat moment met elkaar in oorlog zijn. Of gaan we via Syrië en Jordanië verder?