Van Koewacht tot aan de Scheldeoever


Het grensgevoel

Ik schreef gisteren een stukje over grenzen. ( Reizen 59). In het verleden heb ik daar ook een serie radioprogramma’s over gemaakt. (Audio 3).
      Over fysieke, psychische en geografische grenzen, over grensgevoel, grensincidenten, grensverleggingen en grensverschuivingen.

De merkwaardigste geografische grens van Nederland ligt tussen Zeeuws-Vlaanderen en Belgisch Oost-Vlaanderen. Een toevallige grens, want de natuurlijke grens daar in de buurt is de Westerschelde.
      Zeeuws-Vlaanderen is een afgescheurd stuk België.
Het heeft een eigen volkslied.

De grens werd aan het eind van de tachtigjarige oorlog bepaald bij de vrede van Münster in 1648.
      Getrokken op de lijn waar de Oranjetroepen zich toen bevonden.

In 2001 hebben Klaas Vos en ik in twee dagen zoveel mogelijk over die grens gelopen.
      We beginnen in Koewacht en gaan via Heikant, Kapellebrug, Clinge, De Klinge, Nieuw-Namen, Kieldrecht, Muggenhoek en Prosper naar de oevers van De Schelde even boven de kerncentrale van Doel en even onder het Verdronken land van Saeftinge.
      We spreken met inwoners en toevallige passanten over het grensgevoel, verschillen tussen Nederlanders en Belgen, over nationalisme, bier, voetbal, milieu, gescheiden toiletten, eten en drinken , voetpompen, elektriciteitspalen en over pilletjes die in de buurt zijn uitgedeeld als er iets met de kerncentrale zou gebeuren.

Ga hier naar toe om het te beluisteren.