Grenzen van topsporters


De pijngrens

Vorige week heb ik een paar bijdrages geplaatst over grenzen. Het ging vooral over geografische grenzen.
      Maar in april 2001 sprak ik -samen met Michal Citroen- voor de VPRO-radio in een rechtstreekse uitzending met twee voormalige topsporters over heel andere grenzen.
      Over fysieke en mentale grenzen, over de pijngrens en over de vraag hoe ver je kunt of wilt gaan om medailles en eerste prijzen te winnen.
Ga je grenzen over bijvoorbeeld om doping te gebruiken.

Die sporters waren hardloper Gerard Nijboer en zwemmer Marcel Wouda.
      Gerard Nijboer was Europees kampioen marathon in Athene (1982), winnaar van de zilveren medaille op de Olympische Spelen op de marathon van Moskou in 1980, sportman van het jaar in 1982 en zes maal Nederlands kampioen op de 25 kilometer (3x) en de Marathon (3x).VERSLETEN SCHOUDERS & KAPOTTE KNIEEN

Beide sporters leggen uit waar hun grenzen liggen, spreken onbevangen over keiharde trainingsmethodes, blessures, minderwaardigheidsgevoelens, prestatiedwang, doorzettingsvermogen, ambities, heldenverering, voedingssupplementen, mentaliteit, verontachtzaamde klachten om prestaties te blijven leveren, versleten schouders en kapotte knieën.

Uitvoerig spreken wij over doping. Beide atleten zijn nooit betrapt en beweren dat zij zelf nooit verboden middelen hebben gebruikt.

De radio-uitzending wordt na een half uur behoorlijk spannend als beide sporters toegeven dat zij alleen maar geen middelen slikken of spuiten die op de IOC-lijst (Internationaal Olympisch Comité ) staan.
      Als zij daarentegen een prestatieverbeterend middel zouden tegenkomen, dat niet op die lijst voorkomt zouden ze dat zeer waarschijnlijk wel nemen.

Het gaat dus om de regeltjes en minder om het principe zou een voorzichtige conclusie kunnen zijn.

Ga hier naar toe om het programma te beluisteren, waarin Michal Citroen en ik in gesprek zijn met beide atleten.
      Tussendoor ook een reportage van de training van langeafstandszwemster Edith van Dijk, op dat moment wereldkampioen op de 10 en 25 kilometer.