Opeens een traan

(Door Els Smit, journalist te Rotterdam)
Reclame maken voor artiesten heb ik geloof ik nooit gedaan. Niet als kranteninterviewer en niet bij de radio. Akkoord, op het moment dat je een interview met een artiest, een musicus of anderszins een kunstenaar doet, maak je de facto al reclame. Daarom zijn er p.r.-afdelingen bij platenmaatschappijen en uitgeverijen. Die regelen gesprekken en optredens met De Media.
      Verreweg de meeste artiesten werken daar aan mee en meestal blijmoedig.

Behalve misschien ooit Toon Hermans Hij zei meteen tegen me dat hij er geen zin in had. ‘Al dat ge-ik, wat heeft dat nou voor zin? Maar ja, het moet van de platenmaatschappij.’ Het werd natuurlijk één van m’n leukste interviews ooit.

      Maar met reclame maken voor artiesten bedoel ik eigenlijk dat je als intermediair even je professie opzij schuift en zegt: ‘Mensen, hoor nou es.’

Ik ben al jaren getempteerd geweest om in het huidige bos van al die informatie een wegwijzer te plaatsen naar: Channel Classics. Het is een platenlabel, gevestigd in de Betuwe. Het is in 1990 begonnen door de van oorsprong Amerikaanse hoornist Jared Sacks. Deze David in het platenland van Goliath heeft het verrassend goed gedaan. Jared is geridderd, het label is menigmaal in de prijzen gevallen.
      Vlak nadat Jared was begonnen heb ik hem geïnterviewd, daar in Herwijnen, waar net de appelbloesem uit was en je tussendoor op de schoorstenen van de huizen de nesten van de ooievaars kon zien. In één van die panden had Jared zijn studio.

Mensen die kwaliteit in schilderkunst, in kledingontwerpen, in meubelkunst, in horlogemaken, in foto’s, in alle visuele kunsten dus, zien hebben naar men zegt: Het Oog.

      Ik denk dat Jared Het Oor heeft.

Twee weken geleden hoorde ik de cd die hij net had uitgebracht met de van oorsprong Oekraïense pianiste Anna Fedorova. ‘Shaping Chopin’. Voor het eerst in -geloof ik 88- jaar heb ik weer eens een cd gekocht.

       Vanwege opeens een traan. Luister maar. En luister ook naar haar verhaal over het afgelopen jaar.

                             HIER


Behind The Scenes & More: Anna Fedorova releases "Shaping Chopin" on Channel Classics (2021)

 

Pianist Anna Fedorova performs music of the brand new album "Shaping Chopin | Waltzes, Mazurkas, Nocturnes" and shares the news with a personal interview and wonderful imagery. She tells us that she missed her parents a lot during the first COVID-19 year: "While we were separated for a long time, I felt closer to them through Chopin's music ...


Meer van Els
:

Toonder, Peter and Me

Voetbalvrouwen

Alles voor een glimlach