Hiroshima Mon Amour: Fascinerend en weird


SPEELTONEEL

Dit is het uitgestrekte en bizarre speeltoneel van het luister- en kijkspel Hiroshima Mon Amour, dat zich afspeelt op de slikken en zandplaten in de Oosterschelde bij de Oesterdam, de stormvloedkering die Tholen verbindt met Zuid-Beveland.
      De voorstelling is onderdeel van het Zeeuws Nazomerfestival en is nog dagelijks te zien tot en met zaterdag 2 september. De aanvangstijden verschillen, want er kan alleen gespeeld worden bij eb.
      Ik zou er maar naar toegaan als ik u was, want het is een fascinerende belevenis op een plek waar ooit de verdronken stad Reimerswaal lag, een plek ook met in de verte de rokende kerncentrale van Doel.
      Symboliek is nooit ver.

Het is een bewerking van de film uit 1959. Geschreven door Marguerite Duras. Alle bezoekers ontvangen een koptelefoon en horen drie stemmen.
      De Franse actrice, die naar Hiroshima reist en daar een Japanse architect ontmoet. Hij verloor bij het kernbombardement zijn hele familie; zij  verloor In Nevers Frankrijk op de laatste dag van de bezetting haar Duitse minnaar.

     

Hun verhalen botsen in eerste instantie. Maar langzamerhand komt er begrip en ontstaat er een intense liefde tussen beiden.
      Een onmogelijke, kortstondige liefde, die één nacht zal duren.
De derde stem is van de vertelster.

SCHOUWTONEEL

Het schouwtoneel is al bijna even weird als het speeltoneel.  Een rij witte stoeltjes op de dijk.
      Toeschouwers verzamelen zich bij café-restaurant Oesterdam en gaan dan in ganzenpas naar de locatie.

Aanvankelijk hoor je alleen de stemmen, die elektronisch gestuurde muziek onder zich krijgen. Maar dan verschijnt een eerste speler, die verrijst uit één van de objecten, die op de zandplaten liggen.

Het zouden lijkzakken kunnen zijn.  De twee andere acteurs komen in de verte ook op.
      Ze naderen elkaar, maar worden ook weer uit elkaar gedreven.


Ga naar DEZE SITE voor de aanvangstijden.