Savooiekool van Cleopatra  

 

Deze week wordt de blog gevuld door Peter Flik, die in het zuiden van Hongarije woont.
     
Dit recept voor gevulde koolbladeren ontving ik van hem.

Het is een GERECHT van :
EDITH VAN DER POEL, DE CLEOPATRA VAN DE KEUKEN

 

                Over de kool & de geit

 

                                                                  DE KOOL EN DE GEIT SPAREN, WELNEE

                                                      IEDEREEN TE VRIEND HOUDEN IS OOK NIET TE DOEN

                                                                        RUSTIG MET DE KOOL BEGINNEN

                                                                        EN VOORUIT MET DE GEIT, WELJA

                                                           BIJ GERECHTIGHEID DENKT MEN AAN WETTEN

                                                               GELOOF ME DAT IS MAAR TEN DELE WAAR

                                                         DENK MEER AAN HET BEREIDEN VAN GERECHTEN

                                                               VOLGENS DE WETTEN VAN DE KOOKKUNST

                                                                                    LEES, EET EN HUIVER

 

 

 

Gevulde Savooiekool

Om te beginnen een flinke kookdrempel. Waar te kopen.
      Omdat alles in deze tijd voornamelijk via supermarktketens in gesneden vorm wordt aangeboden is het lastig om die kool in zijn oorspronkelijke staat aan te schaffen. En ga nu alsjeblieft niet bij Albert Heijn vragen of ze hem voor je willen bestellen, voordat je het weet komt er een ziekenauto.

Het gaat een stuk beter via een Koos. Bijna in iedere stad of gemeenschap zijn nog van die mannen die iets voor je kunnen regelen, de auto wat goedkoper repareren ( "schat, ik ben even naar ons mannetje.."), een dak nakijken, of iets als groente voor je regelen. We noemen hem dus Koos, wat zijn naam ook is.
     
Koos regelt een prachtige niet door luizen aangevreten Savooiekool. Zal in Nederland niet echt goedkoop zijn, maar dan heb je ook wat, nog afgezien van het latere aanzien dat je ermee verwerft.


Procedure

In zijn geheel blancheren in een grote pan, wat zout toevoegen, 10 a 15 minuten. Kookvocht bewaren.
     
Uit pan nemen en afkoelen.
De waaier maken, voorzichtig open maken en de kern eruit snijden
     
Een gedeelte van die kern klein snijden en apart houden


Ook apart houden:

3 ons lamsgehakt

3 ons gesneden merguez-worstjes.

gesn. champignons

gesn. uien en knoflook

1 a 2 fijn gesn. aardappels

1 winterwortel, gesn.

knolselderij, gesn.

We gaan nu wokken, niet te lang maar ook niet te kort
Beginnen met uien en gehakt, worstjes daarna de rest
Het laatst de champignons
De opengeslagen kool wordt hiermee gevuld.
Dichtvouwen en vastzetten met prikkers of keukentouw.
De kool in grote schaal zetten ( geen schaal meer? Koos!)
Ietwat opgespaard kookvocht toevoegen.
De kool met bakpapier bedekken, want de bladeren mogen niet verbranden.
Schaal in voorwerwarmde oven, 160 gr., 1 1/2 uur.
Touw dan wel pennen verwijderen.

Klaar voor het serveren

 

Photosophieën (1): Folders & witbrood

Photosophieën (2): Weggerukt

Photosophieën (3): De Tijd & wij

Photosophieën (4): Doktersserie

Photosophieën (5): Is that all there is

Photosophieën (6): Zeuge der Zeit 1989

Photosophieën (7): Ikheid

Photosophieën (8): Oude man verliest zichzelf

Photosophieën (9): IJdel & afgebladderd

Photosophieën (10): i'Clouds & i'Streken

Photosophieën (11): Onvervalste garagestijl

Photosophieën (12): Fatoumata Diawara