ZIEKENHUIS

 

(Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

 

 

 

Daar moet je echt van weg blijven, de kans dat je er ziek of verminkt weer uit komt is vrij groot. Of dood, dat kan ook nog.
      Vandaag een zigeunerjongen naar een keuring in het ziekenhuis gebracht. Was besteld om tien uur, het is nu vier uur en hij zit er nog.

Ik zal het systeem uitleggen.

Men moet zich melden bij de hoofdingang om een afspraak te krijgen. Dat lukt op zichzelf wel, ware het niet dat men rustig veertig mensen op hetzelfde tijdstip plaatst.
      Dat merk je als je op de dag van de afspraak op de betreffende afdeling verschijnt. Daar zitten die veertig mensen die op hetzelfde tijdstip zijn besteld. Hoe komt je dan aan de beurt? Door te luisteren of je naam wordt afgeroepen, niet door een speaker, maar door een verpleegster die in een deur verschijnt. Maar omdat iedereen door elkaar kletst is zij vaak niet te verstaan.
      Sommige mensen gaan vlak voor die deur staan, waardoor de verpleegster al helemaal moeilijk te verstaan is. Naam niet gehoord, beurt voorbij, nieuwe afspraak maken.
      Ook is duidelijk zichtbaar dat er mensen buiten het systeem blijven, zij kennen iemand op de afdeling en worden eerder geholpen.
En het meest vileine: zij die onder de tafel geld geven aan de verpleegster en de dokter komen sowieso eerder aan de beurt.

De zigeunerjongen heeft dat geld al helemaal niet, hij zal moeten wachten. En hij kan dit niet overslaan; aangenomen op de politieschool maar voorwaarde is wel dat hij eerst gekeurd moet worden.
      Het is te hopen dat hij nog te maken krijgt met een goede arts, niet één die de voorkant van een lichaam verwart met de achterkant. In 2011 verlieten 1200 goed opgeleide artsen Hongarije om in het buitenland een normaal salaris te gaan verdienen. Dit jaar, 2012, zet die trend zich door:
iedere maand verlaten 100 artsen het land...

 


Klik

 

 

 

  HIER voor alle Photosophieën