Broedende ijsvogeltjes

Achter mijn huis in de polder is een mooie kreek met helder visrijk water. Futen zitten er. Scholeksters, eenden, ganzen, zwanen.  Waterhoentjes, reigers -ook zilverreigers-.
      De Doodaars is weer terug. De Smient.  En de karpers komen soms aan de oppervlakte.
Rob en Lodewijk inventariseren daar iedere week de vogelstand en zij verkeren sinds enige tijd in staat van lichte opwinding.
      Zij hebben namelijk een broedend ijsvogelpaar gesignaleerd. En dat voort ’t eerst in de 25 jaar dat zij dit klusje doen. Volgens hen is dit nogal uitzonderlijk, want er zijn in Nederland in totaal niet meer dan 350 tot 400 broedpaartjes.



Kleurrijk vogeltje

Het is een mooi kleurrijk vogeltje van zo’n twintig centimeter. De bovenzijde is helder blauw in diverse tinten; de onderzijde oranje en geel. De kop is blauw met witte vlekken in hals en nek, de grote rechte snavel zwart. Er zijn mensen, die dit vogeltje het mooiste van de hele wereld vinden.
      Ze eten kleine visjes en vangen die door zich loodrecht naar beneden te storten.

Bijgaand diverse foto’s van Corné van Oosterhout, die ik met zijn toestemming mag plaatsen. Nog veel meer foto’s -ook uitvergroot- zijn te vinden op zijn site www.ijsvogels.nl

Daarop legt hij ook uit hoe de foto’s gemaakt zijn.