Bootjes kijken

Ze bestaan echt. Bootjesspotters.
      Mensen die urenlang met grote kijkers naar schepen staren.


DE BOULEVARD   

Je ziet ze bij Hoek van Holland, op de Maasvlakte en bij de pier van IJmuiden. De mooiste plek vind ik de Boulevard van Vlissingen, waar de vaargeul vlak langs het strand loopt. Vrachtschepen met containers en tankers met chemicaliën kan je bijna aanraken en vlak voor je neus klimmen de Belgische loodsen aan boord om de schepen naar Antwerpen te begeleiden.

Als je het scheepvaartverkeer rustiger wil bekijken kun je het voetveer naar Breskens nemen. Een moderne boot, die op een hovercraft of een catamaran lijkt. Binnen moet je een veiligheidsriem om als je op de voorste rij zit. Om de bekleding te sparen kun je aan boord niets te eten of te drinken krijgen. De tocht duurt 25 minuten.


EEN SWATH  

‘Is dit nu een catamaran?’ vraag ik maar eens aan een man in uniform. Hij kijkt mij langdurig aan, wrijft met zijn linkerhand door z’n zeemansbaard en begint te glimlachen. 

      ‘Nee’, zegt hij en zwijgt mysterieus.. 
     
 
      ‘Een hovercraft dan?’, probeer ik.
     
      ‘Nee!’, zegt hij. ‘Dit is een Swath’
    
 
      ‘Oh, een Swath’ zeg ik en kijk hem hoopvol aan.

‘Bij een Swath zitten’ zegt hij, ‘de drijflichamen onder water. Dat bevordert de stabiliteit. Bij een catamaran drijven ze op het water. Dat is het verschil’.

      ‘En waar staat Swath voor?’ vraag ik maar eens om hem echt te laten triomferen.

In Engels met een sterk Zeeuws accent volgt dan:

      ‘Small Waterplane Area Twin Hull meneer. We hebben er twee van’.