De Kalevala: Een Fins heldenepos

 

AARDS & MYTISCH

De Kalevala is het Fins heldenepos. Het speelt zich af in Karelië , de streek in het oosten en zuidoosten. Tot diep in de negentiende eeuw waren er in dit gebied bij gebrek aan alfabetisering zangers van oude mythische liederen en spreuken. De arts Elias Lönnrot reisde diverse malen naar Karelië , verzamelde de teksten en maakte er een episch werk van.

Het is een uiterst curieuze mengeling van magische en mystieke handelingen, van tovenarijen en metafysica, maar ook van zeer aardse gewoontes en leefwijzen in een cultuur, die heden ten dage tot op zekere hoogte nog steeds in Karelië aanwezig is.

In de tiende rune van dit Epos reist de smit Ilmarinen naar Pohjola, het Noordland. Daar kan hij een schone jonkvrouw veroveren als hij de zogeheten Sampo smeedt.

 

BRON VAN INSPIRATIE

 

Hij deed dit naar aanleiding van de volgende passage. (Vertaling Mies le Nobel)


Gouden Ploegmes  

Eerder maakte Ilmarinen al diverse Sampo’s, die hij weer vernietigde. Ondermeer een goudglanzende armborst, een met goud versierd schip, een koe met gouden hoornen en een gouden ploegmes.
      Ook hierover hebben tal van Finse kunstenaars zich gebogen.

In het stadje Kuhmo -vanuit Karelië richting Pohjola (Noordland)- is een Kalevaladorp ingericht met een expositieruimte vol van Sampo’s.
      Bijgaand een indruk.