Pijnboompitten, olijven & zongedroogde tomaten

ImageIk schreef afgelopen zondag een stukje over mijn dorpsbakker, die een nieuw product had: mediterraan brood met ondermeer olijven en zongedroogde tomaten.

Van diverse kanten ben ik erop gewezen, dat in de meeste mediterrane broden geen olijven en zongedroogde tomaten zijn verwerkt. 
    

Vaak wèl olijfolie. ( Pugliese, Ciabatta, Panini all’olio, Focaccia, Siciliaanse krul, Grissini, Schiacciata, Portugees Maisbrood, Mallorcaanse Ensaimada’s, Turkse Pitabroodjes en nog veel meer).

KORENMAAN


Gisteren heb ik daarom maar mijn eigen Korendijkse Mediterraan (Korenmaan) gemaakt.
      Daarvoor gebruik ik een broodmachine. Dit ontneemt je het genoegen van het zelf kneden, maar er komt een moment dat ‘t geen genoegen meer is en je bespaart met zo’n machine veel tijd.
      En….het is net zo lekker.

Voor mijn Korenmaan van 750 gram gebruikte ik 200 ml lauwwarm water, 100 ml rode wijn, anderhalve theelepel honing, 300 gram donker Molenmeel en 200 gram Tarwemeel (molen Landzigt in Zuid-Beijerland op de Hoeksche Waard), 1 ei, 1 eetlepel pesto, één theelepel zuurdesem, anderhalve theelepel aceto balsamico, twee eetlepels truffel-olijfolie en anderhalve theelepel gist. (Geen zout want dat zit al in het molenmeel).

Na de eerste opwarm- en roerronde voegde ik toe: 120 gram zwarte en groene olijven (ontpit en in kwartjes gesneden), 80 gram in stukjes gesneden zongedroogde tomaten, één eetlepel fijngemaakte salie en 60 gram pijnboompitten.

Na drie uur en drie kwartier is het brood klaar. Lekker met een plakje Parmaham, maar nog lekkerder met alleen een laagje echt goede boter. (kaasboerderij De Stolpe in Dreischor Schouwen-Duiveland).