Fijn, oranjewit, ziltig & smaakvol

Als je Vlissingen weer verlaat op weg naar de Randstad of verder kan je diverse routes kiezen. 
       De leukste en mooiste is direct naar het noorden over de Oosterscheldedam langs Neeltje Jans. Je passeert Burgh Haamstede en Zierikzee en vlak voordat je Schouwen-Duiveland verlaat, kom je in Bruinisse, zeg maar Bru.
      Daar bevindt zich de firma Bout. Niet in het centrum maar even buiten het dorp aan de ‘andere’ kant van de provinciale weg. Bout kweekt al sinds 1989 hangcultuurmosselen. Ze zijn er goed in.

         

Al in juni zijn de mosselen volgroeid en nu zijn ze volop te koop. Vol van een licht zilte smaak. 

      Wat zijn hangcultuurmosselen?
     
Ze hangen.
        

Hechten zich in duizendtallen vast aan lange kousvormige netten, die zo'n acht meter verticaal omlaag in de schone Oosterschelde slingeren. De mosselen worden op die manier voortdurend door het water omspoeld en nemen een veel gevarieerder voedingspakket tot zich dan mosselen, die op de bodem liggen. Ze zijn oranjewit, geheel zandvrij en hebben geen krabbetjes in de schelpen. Bij Bout zitten ze niet in zakken, maar ze liggen in bakken. Ze zijn dagvers en je wordt ernstig aangeraden om de mosselen dezelfde dag te eten.
    
    

Hoe maak je de mosselen op z‘n Zeeuws?

Neem voor 4 personen vier kilo. Spoel ze in stromend water en verwijder kapotte schelpen.
      Doe in een pan met dunne bodem twee in ringen gesneden preitjes, twee gesneden rode uien, drie worteltjes, vier geplette teentjes knoflook en nog wat peterselie en dille. Een laagje witte wijn erin en wat visbouillon. Sap van een halve citroen of -beter nog- limoen.
      Leg de mosselen erin, breng alles aan de kook en laat ze vijf, zes minuten koken tot de schelpen allemaal open zijn. Vooral niet te lang koken, want dan worden ze taai.
     
Maak er een paar sausjes bij. Mosterd, knoflook, saffraan als u 't kunt betalen. Soja-saus kan ook, maar ik vind de combinatie met mosselen niet zo geslaagd. Een visbouillon, die u had ingevroren, doet het er ook goed bij.
      Vers stokbrood en een groene salade.

Er zijn mensen die spek, salami, choriso of zelfs bloedworst toevoegen.
      NIET DOEN!
De mosselen worden er absoluut niet lekkerder van. Zonde van al die vleeswaren. 

In Vlaanderen doen ze vaak slagroom bij het kookvocht.
      NIET DOEN!
Veel te vet.

Als je in het najaar Bout aandoet kun je ook weer de platte Zeeuwse oester kopen. Voorts is er levende paling uit eigen visserij.
      Eveneens uit eigen visserij is er Zeeuwse kreeft.

Allemaal zeer de moeite waard om een mooi stukje om te rijden. En als u het thuis helemaal gezellig wil maken, koop dan originele met de hand geverfde mosselbordjes, -schaaltjes en -kopjes bij de VVV in het centrum van Bru.