Hondelijke macht

Het CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel wil agressief gedrag van honden proberen tegen te gaan door de invoering van een verplichte test. Op de suggestie van de Volkskrant-verslaggever dat de baas zijn hond kwijt raakt als die gezakt is voor de test, antwoordt het Kamerlid :’ Nee, je kunt de eigenaar niet uit de hondelijke macht zetten’.


Saharagitaren

      De Toeareg-band Tinariwen uit Mali maakt een wereldtoernooi. Ze hebben veel succes en vooral hun gitaarpartijen zijn volgens een recensie scherp en repetitief. Ruige bluesschema’s , die het keiharde leven van het nomadenvolk verklanken. Zij spelen dan ook woestijnblues met hun Saharagitaren.

 

Loyaliteitsdividend
      Een plannetje van DSM om trouwe aandeelhouders met extra dividend te belonen wordt door de Ondernemingskamer afgewezen.

 

Loyaliteitsgefladder
      De nieuwe columniste van De Volkskrant Nausicaa Marbe komt oorspronkelijk uit Roemenië. Sinds zij in 1982 van Boekarest naar Amsterdam kwam is haar vaak de vraag gesteld of ze zich Roemeense of Nederlandse voelt. Haar antwoord is simpel. ´Een dubbele loyaliteit is geen tijdbom die tot landverraad leidt´. Aan loyaliteitsgefladder heeft ze dus geen behoefte.

 

Wapper
      Een dans die alleen in Israël voorkomt. Iemand beweegt zijn beide handen met gespreide vingers naast zijn hoofd snel heen en weer. De Batsheva Dance Company uit Israë l danst in Nederland en tijdens dat optreden wapperen de dansers beurtelings naast hun oren.

 

Dierentolk
      In het dierenpark Emmen is een groep bavianen in paniek op een rots gaan zitten. De dierentolk Jolanda Hazelaar is erbij geroepen. Ze communiceert met de apen en denkt dat de angst te wijten is aan een zeer hoog geluid. Op de vraag hoe ze met bavianen communiceert, antwoordt zij :Ík krijg algemene signalen door, maar communiceer ook wel door gevoel op te pikken’.

 

Puberteitcommunisme
      De Bulgaarse journaliste Maria Genova, die in Nederland woont heeft een boek geschreven waarin ze herinneringen stopt aan haar Oost-Europese verleden. Zij vertelt over seks tijdens het puberteitcommunisme. Dat ging over het algemeen goed want het leidde af.

 

Huishoudboekjesbegeleiding
      Bij het stuwadoorsbedrijf Bertie van Rooij werken veel laaggeschoolde mensen, waarvan een aantal niet goed met geld kan omgaan. Directeur Van Rooij lost dat op door aan huishoudboekjesbegeleiding te doen.

 

Ad-hocborrelbijdrage
      Sylvia Witteman in De Volkskeuken over haar recept voor het maken van een Quesedilla. Een gerechtje dat lekker is bij een borreltje.

 

Aadsje
      Dat was de bijnaam voor de oud-voetballer van ADO-Den Haag, die in 1991 op 47-jarige leeftijd overleed. In de nieuwe villawijk Blommendael aan de rand van de Haagse Duinen is een straat naar Aadsje vernoemd. De nieuwe bewoners vinden dit maar niets. Iemand zegt:’Voor niemand is deze straatnaam prettig. Ook voor de supporters niet, want die komen hier nooit’.

 

Wesseltruc
      Dik Wessels van de bouwonderneming Volker Wessels heeft zijn bedrijf voor 600 miljoen Euro van de beurs laten halen.

 

Jarretelfilosofie
      Groot artikel in NRC Handelsblad, waarin betoogd wordt dat hoerige lingerie de emancipatie helemaal niet helpt. ’Feministisch zusters zijn vervangen door siliconenzusters’.

 

Eivangen
      In Hoofddorp is het Japanse restaurant Senbazuru. Joep Habets is er voor NRC Handelsblad geweest en ontdekt het eivangen. De kok bereidt Japanse bami en bakt daarbij een omelet en snijdt die razendsnel in kleine plakjes. Met een paletmes worden die stukjes omhoog gegooid en het is aan de clientèle om de omeletplakjes met de mond op te vangen.