Apentheater

De activiteiten van laaglandgorilla Bokito leidden niet alleen tot een ongekende wereldwijde golf van publiciteit, het was ook een bron voor nieuwe woorden. Ik noteerde onder andere: apenstalkster, apentheater, apenneurose, gorillasyndroom, apensprong, gorillaliefde, beetschade en een in allerijl opgetrommeld schotteam. Een interviewster voor de radio concludeerde overigens dat we hier een lesje uit konden trekken, want ‘we moeten voortaan meer naar de gorilla in onszelf kijken'.

 

Randstadhaantje
      Burgemeester Gert Dales van Leeuwarden stapt vervroegd op. Hij wordt bestuursvoorzitter bij Hogeschool Inholland. Zijn hart zou niet in Leeuwarden of in Friesland liggen; hij bleef volgens De Volkskrant een ‘randstadhaantje’.

 

Spiegelafstelplaats
      Gezien bij een parkeerplaats aan de N59 ter hoogte van Oude Tonge. Een plaats waar vrachtwagenchauffeurs op een vastgelegde plek volgens een bepaald procédé hun spiegels nauwkeurig kunnen afstellen,

 

Hongermannequin
      Youp van ‘t Hek schrijft over de hedendaagse schoonheidsnormen, over topmodellen, vetafzuigen , afslankcursussen en schoonheidsidealen en komt ondermeer tot de volgende typeringen: slankheidsslagers en hongermannequins.

 

Fjordenjazz
      De Noorse zangeres Silje Nergaard maakt furore en heeft de bijnaam mythische sirene. Zij laat een verleidelijke lokroep horen in haar ‘FjordenjazzGangsterrapper
      Rapper Master P vraagt zich het volgende af in een song: Is there a heaven for a gangster, gangster?’
Daarmee wordt hij een gangsterrapper

 

 

Museumvlakte
      De ruimte in Amsterdam op het Museumplein tussen Concertgebouw en Rijksmuseum zou volgens diverse publicaties heringericht moeten worden. Het betreft hier namelijk geen plein maar volgens ondermeer Henk Hofland en Kees Glerum een lelijke open grasvlakte’.

 

AWBZ-overwinteraar
      Oudere mensen die in het buitenland overwinteren kunnen volgens de AWBZ tegen volledige vergoeding thuiszorg of verpleging krijgen. Minister Klink van Volksgezondheid gaat die mogelijkheden beperken. Vooral in Spanje en Suriname blijken AWBZ-overwinteraars te leven.

 

Microkomkommer
      Joep Habets heeft in Amsterdam bij The Dylan gegeten. Hij krijgt ondermeer geglaceerde minikomkommers die zo klein zijn dat je beter kunt spreken van microkomkommers.

 

Bimboriseren
      Een ingezonden brief in NRC Handelsblad gaat over het nieuwe feminisme. Er staat ondermeer dat het verschrikkelijk is als jonge meisjes denken dat seks hun enige machtsmiddel is en daarom, tegen hun wil in, zich bimboriseren. Dus ‘alles’ doen om er zo verleidelijk mogelijk uit te zien

 

Tunnelratten
      John Thayer werkt in een ondergronds labyrint in Washington, acht kilometer aan nauwe tunnels in de krochten van Capitol Hill.. Hij is de voorman van tien tunnelwerkers, die ervoor moeten zorgen dat de boel bij elkaar wordt gehouden. De baas van Thayer is The Architect of the Capitol, die de ondergrondse werkers de bijnaam tunnelratten gaf. Hij behandelt ze trouwens ook zo.

 

Potlooddirigent
      De barokdirigent René Jacobs heeft vernieuwende muziekopvattingen. Hij dirigeert het liefst met een potlood en wordt dus een potlooddirigent.

 

Oestrogeenthriller
      Esther Verhoef schrijft afwisselend keiharde thrillers en softere boeken die zijzelf typeert als ‘Verhoef-light’. Zij schrijft testosteron- en oestrogeenthrillers.

 

Krachtwijken
      Het kabinet heeft in Nederland veertig probleemwijken ontdekt. In de gesprekken die de kabinetsleden met ‘gewone’ mensen hebben gevoerd, blijft dat er weerstand tegen die term bestaat. Daarom worden in ‘het plan van aanpak’ deze buurten achtereenvolgens betiteld als aandachtswijken of ook wel krachtwijken.

 

Marathonmassatoerisme
      Pieter Steinz is een marathonloper. Sterker: Hij verzamelt ze. Eerzucht, bewijsdrift, zelfkastijding, gezondheidsmanie, vermageringsdrang? In een lang artikel in NRC Handelsblad vraagt hij het zichzelf af. Het stuk heeft als kop: Marathonmassatoerisme.

 

Regiosoap
      Er komt extra geld voor regionale omroepen voor de ontwikkeling van het zogeheten regionaal drama. Vooral de regiosoaps blijken een groot succes.

 

Frikkenbloed
      S.Montag schrijft over frikken, volgens hem onverdraagzame mensen, die dan ook vaak onderwijzer, leraar of professor worden . Als je in dit opzicht erfelijk belast bent beschik je over frikkenbloed.

 

Moslimsmurfen
      De Vlaamse theatergroep Union Suspecte heeft twee tot Allah biddende smurfen uit hun voorstelling We People gehaald. De erven van striptekenaar Peyo, schepper van de kabouters, hadden het gebruik van deze ’moslimsmurfen’ verboden.