Pakjesdrones & een paraplurevolte

Moordmakelaar

Moordenaar Fred Ros, die tot dertig jaar celstraf veroordeeld werd, veranderde eufemistisch  in een moordmakelaar. De man is toegelaten als kroongetuige in het grote liquidatieproces. Als zijn verklaringen kloppen kunnen mensen als Dino Soerel, Ali Akgün en Willem Holleeder in grote problemen komen, terwijl zijn gevangenisstraf gehalveerd kan worden. Maar de moordmakelaar mag van het openbaar ministerie niet liegen,  want dan vervalt zijn getuigenbescherming.
      Intussen mogen de zogenaamde Ros-tapes van de rechter voorlopig niet in boekvorm verschijnen. Of dochter Anna van auteur Hendrik-Jan Korterink en hun advocaat nu ook niet meer in praatprogramma’s zullen verschijnen is natuurlijk nog lang niet zeker. Dat Peter R. de Vries zal blijven verschijnen is wel degelijk zeker.

Paraplurevolte

Bij de studentenopstand in Hongkong gebruikte de politie al snel pepperspray en traangas. De demonstranten wapenden zich hiertegen met paraplu’s, waardoor de termen paraplurevolte en parapluopstand populair werden.
      Net als het kruisteken in de lucht dat met armgebaren en gebalde vuisten werd gemaakt in navolging van de pas 17-jarige verzetsleider Joshua Wong.

Eilandroes
Het woord eilandgevoel bestaat al langer. Het werd voor het eerst gebruikt door journalist-wandelaar John Jansen van Galen. Maar nu is daar ook het woord eilandroes bij gekomen. Het wordt gebruikt in NRC-Handelsblad waar recensent Mirjam Noorduijn laaiend enthousiast is over De duik van Sjoerd Kuyper.  ‘’Een’’, schrijft zij, ‘’ongewoon mooi boek dat leest als een avontuurlijke reis door de tijd en ontroerende liefdesgeschiedenis ineen, maar bovenal als een kleurrijke ode aan Curaçao en de verbeeldingskracht. 

Nachtfietser

Dit begrip werd in de Volkskrant geïntroduceerd na berichten dat nachtelijke fietsers in de steden vrijwel allemaal een slok teveel op hebben. Onderzoek in Groningen en Den Haag toonde aan dat bijna zeventig % van de nachtfietsers boven de alcoholgrens zat. Die mensen laten hun auto thuis en denken dan dat ze op de fiets wel veilig zijn of in ieder geval niet aangehouden zullen worden.
      Ik denk eerlijk gezegd dat dit percentage onder nachtlopers nog hoger zal zijn.

Orgaantoerisme

Veel mensen in Nederland wachten met smart op nieuwe organen. Vooral de wachtlijst voor een nieuwe nier is lang. Maar op diverse plekken in de wereld waaronder Turkije, Pakistan en Cambodja zijn die nieren voor hoge bedragen te koop. Bovendien kan met zich daar ook direct laten opereren. Dit verschijnsel heet orgaantoerisme.  

Ontwoekeren

In Nederland zijn honderdduizenden mensen gedupeerd door woekerpolissen. Dat is al jarenlang bekend. Maar ondanks compensatieregelingen en een scherpere wetgeving over beleggingsverzekeringen, lopen volgens de Volkskrant nog heel veel mensen rond met een waardeloze polis. De verzekeraars zijn namelijk laks en van het zogenaamde ontwoekeren komt maar weinig terecht.

Pakjesdrone

Het is een primeur van DHL. Dit bezorgconcern gaat als eerste pakketjes bezorgen met drones, onbemande Pakketkopters. Het experiment wordt uitgevoerd in Duitsland tussen het havenstadje Norden en het waddeneiland Juist. Voorlopig worden vooral spoedvrachten afgeleverd. Bijvoorbeeld medicijnen.

Boefproef

Smartphones zijn een populair object voor dieven, straatrovers en zakkenrollers. Volgens een bericht in NRC-Handelsblad worden per maand in Nederland zo’n 2.000 toestellen gestolen. Om het oninteressant voor die dieven te maken is een methode ontwikkeld om een gestolen telefoon op afstand te blokkeren met een activeringsvergrendeling. De telefoon wordt daarmee boefproef gemaakt.