Zorgspotjes & tamponalinea

Kentekenparkeerweigeraar

Sinds een paar jaar moet je in Amsterdam bij een parkeerautomaat niet alleen betalen maar je moet ook je kenteken invoeren. Daar was al eerder bezwaar tegen gemaakt, maar nu is een daad gesteld door Bas Filippini , voorzitter van de stichting Privacy First. Hij parkeerde zijn auto, betaalde maar voerde niet zijn kenteken in. Natuurlijk kreeg hij een boete, maar hij besloot om de zaak te laten voorkomen, En toen kwam de rechter met een verrassende uitspraak. Als de kentekenparkeerweigeraar met bonnetjes of een bankafschrift kan bewijzen dat er gewoon betaald is, wordt de boete geschrapt.
      Een principiële overwinning dus, maar je moet er wel de bezwaar- en beroepsprocedure voor volgen.

Tamponalinea

Ik las de Volkskrantcolumn van Aaf Brandt Corstius en struikelde over dit woord: Tamponalinea.
      Een nieuwe ziekte? Ophef? Waar moest ik de klemtoon leggen?
Het is in zo’n geval natuurlijk  verstandig om wat verder te lezen. Het ging –zoals in erg veel columns de laatste tijd- over ‘’Vijftig tinten grijs’’. Het  boek & de verfilming. Daarin komt een passage voor (een alinea) waarbij de mannelijke hoofdrolspeler een tampon aan een touwtje uit de vrouwelijke hoofdrolspeelster haalt voordat ze vanilleseks met een zweepslagje gaan beoefenen.      

Sekswerkersvereniging

Onder het motto ‘’er wordt heel veel gediscussieerd over sekswerk , maar niet met sekswerkers zelf’’ is een sekswerkersvereniging opgericht met de naam Proud. Voorzitter is de 21-jarige student Lyle Muns, die zichzelf ook via Internet aanbiedt. Een beter bijbaantje kan hij zich volgens de Volkskrant niet voorstellen.
      Vroeger waren sekswerkers gewoon hoer of  prostituee, of gigolo dan wel schandknaap. Waarom dat soort ingeburgerde begrippen het eufemisme sekswerker moeten krijgen is mij niet duidelijk.  

Getallendiva

Ionica Smeets begon als wiskundemeisje samen met collega Jeanine Daems stukjes te schrijven in onder meer De Volkskrant. Het trok aandacht en de dames moesten ook met enige regelmaat bij andere media opdraven. Ionica werd zelfs uitgenodigd als zomergast bij de VPRO, een voor velen ultieme erkenning. Nu geeft zij de slotles van een cursus Wetenschapsjournalistiek voor hogeropgeleiden. Het wiskundemeisje is daarbij geüpgraded tot getallendiva.

Rebellenmeldpunt

Het wankele vredesakkoord in Oekraïne had een klein opvallend neveneffect. Sinds een half jaar was er bij het metrostation Tretjakovskaja in het centrum van Moskou een meldpunt waar mensen zich als vrijwilliger konden melden om mee te doen aan de strijd in Oost-Oekraïne. Het rebellenmeldpunt bleek na het ingaan van het akkoord ineens verdwenen.

Nootjesrel

Cho Hyan-ah is de dochter van de topman van Korean Air Lines. Toen een toestel van deze maatschappij aan het taxiën was werden er macadamionnootjes geserveerd. Niet op en bordje maar in een zakje. Dat was helemaal verkeerd vond zij en deed woedend haar beklag. Toen het personeel volgens haar niet adequaat genoeg reageerde gaf zij opdracht om terug te keren. De nootjesrel kwam voor de rechter en Cho werd veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf.  

Zorgspotje

De term zorgspotje wordt onder meer gebruikt door Jan Kuitenbrouwer in NRC-Handelsblad. Hij haalt de slagzin aan waarmee het kabinet  via T.V.- en radiospotjes de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning begeleidt: ‘’Nederland verandert en de zorg  verandert mee’’.  Zou het, vraagt Kuitenbrouwer zich af niet beter zijn om die slogan om te keren in :’’De zorg verandert en Nederland verandert mee’’. De Reclame Code Commissie vindt de overheidsactie overigens te weinig genuanceerd en te rooskleurig.

Kalverdriet

Zangeres Roos Rebergen (Roosbeef) heft een nieuw album uitgebracht: Kalf. Veel liedjes gaan over haar ex Colin. Voor de koppenmaker in de Volkskrant aanleiding om de titel Kalf en de verbroken kalverliefde om de dopen in kalverdriet. Vindingrijk & gezocht. Net als Wie kaas kiest Kollumer of Autotaalglas.