Schillenkist & Protestharnas


Wiebelzetel

Op 26 mei gaan de leden van de Provinciale Staten de Eerste Kamer samenstellen. Als alle leden op hun eigen partij stemmen komt de regeringscoalitie –inclusief de gedoogpartijen- op 36 zetels. Dat zijn er twee te weinig.
      Maar… er zijn trucjes mogelijk om toch tot een meerderheid te komen. Dat is de dans om de zogeheten wiebelzetels. SGP’ers bjjvoorbeeld kunnen op de Christen Unie stemmen om die partij aan een extra zetel te helpen. Ook kunnen Rutte c.s. zich wenden tot meneer Hendrik ten Hoeve van de Onafhankelijke Senaats Fractie. Hij zou op een coalitiepartij moeten stemmen. Als deze constructies lukken komt het kabinet op een kleine meerderheid van 36 zetels.
     
Wat dit allemaal nog met democratie te maken heeft weet ik ook niet. Het lijkt me in feite het failliet van de Eerste Kamer


Moskeebier

Op dit flesje bier staat de Moorse boog afgebeeld van de grote moskee van het Spaanse Cordoba. Dit bier wordt al sinds 1920 gebrouwen en werd toen in reclames aangeprezen door een man met een tulband op, die het volgende roept: ‘’De Koran verbiedt het, maar het is zo heerlijk..”  
      Over dit bier is een rechtszaak gevoerd. Overigens niet om godsdienstige redenen, maar over het patent op dit bier.

De moskee wordt namelijk beheerd door het bisdom Cordoba, dat ook eigendomsrecht claimt. En daarmee ook de naam Moskeebier denkt te kunnen gebruiken. Dat tegen de zin van de brouwer Mahou-San Miguel, die een proces aanspande. De brouwer werd in het gelijk gesteld.  


Schillengrafkist


Het bedrijf Onora in Den Bosch ontwierp een grafkist, die van natuurlijk afvalmateriaal was gemaakt.
     
Onder andere aardappelschillen, bladeren en maisafval. Een grafkist dus van gerecycled materiaal.
Het bedrijf won er de MKB-export[prijs mee.


Drone-kever

  Onderzoekers van de Berkeley Universiteit California en   de Technische universiteit van Singapore hebben een nieuw soort drone ontwikkeld: een op afstand bestuurbare kever.
 

 Ze plakten zes elektroden op het beestje. Die werden verbonden met een kleine computer en een radio op de rug van het insect.
      Op deze manier kan onderzocht worden, welke spieren de kever gebruikt bij het vliegen. De onderzoekers konden de kever in de onderzoeksruimte alle kanten op dirigeren.

  

 

 

Vaginayoghurt

In het vocht van de vagina zitten bacteriën die te vergelijken zijn met Lactobacillus, dat gebruikt wordt om yoghurt te maken. De Amerikaanse mevrouw Cecilia Westbrook, een geneeskunde- en psychologie-promovenda, wist dat ook en besloot om met haar eigen vocht een yoghurt te maken. Ze nam een houten lepel, schepte vocht uit haar vagina en roerde dat door een kom melk.
     
Resultaat: een zurig papje, dat Cecilia opat met blauwe bessen.
In NRC-Handelsblad gaat Rosanne Hertzberger uitvoerig in op dit experiment. Zij is microbioloog en deed promotieonderzoek naar Lactobacillus. Volgens Rosanne kan het resultaat nooit iets bijzonders zijn geweest en zijn er via de houten lepel allerlei andere bacteriën in de melk gekomen.
     
Toch vindt zij het wel een interessant experiment en vermeldt dat er –zonder die zelf te noemen- duizend en één hilarische namen voor dit papje zijn te verzinnen.
Welaan, ik noem er dan maar een paar: vaginayoghurt; kutsapje; poespapje; schedemoes; valvavla; foefpapje; preutprutje, mutsbrouwsel; vajajayjayyoghurt.


Mannenspel

Annemarie Oster haalt in haar Volkskrant-column herinneringen op aan een spelletje dat zij vroeger met vriendinnen speelde. Er werden twee bekende mannen genoemd en één van de dames moest een keus maken. Een gevoelige keus, want met de uitverkorene zou de nacht moeten worden doorgebracht. Het spelletje blijft leuk zolang er aardige , aantrekkelijke misschien zelfs charmante of innemende mannen worden genoemd. Maar als de keus bijvoorbeeld moet worden gemaakt tussen Wilders en Janmaat wordt dit mannenspel behoorlijk hilarisch.
     
Mevrouw Oster besluit haar column een beetje gulzig als zij zich afvraagt wie ze zou kiezen: Epke Zonderland of Dimitri Verhulst. Omdat zij niet echt voor die keus wordt gesteld, kiest zij ze allebei.


Smaakbom

Marcus Huibers geeft in de Volkskeuken van De Volkskrant een recept voor een Bavette met geroosterde kruiden-knoflookboter. Een smaakbom volgens hem. Omdat het recept in deze rubriek altijd wordt voorafgegaan door een anekdote, meldt Huibers dat hij in vijftien dagen tijd vijf keer in hetzelfde populaire restaurant in Amsterdam heeft gegeten. Een rotisserie, waar de gasten altijd met uitgestoken hand worden begroet.
      Hij hemelt het restaurant nog meer op en schrijft dan: ‘’Wie kan raden waar ik at, weet dat het nogal een opgave is om er een tafel te bemachtigen’’.
     
Wie een beetje bekend is in Amsterdam, weet overigens dat Huibers het hier heeft over Rotisserie Rijsel in de Amsterdamse Marcusstraat. Of meneer Huibers na deze sluikreclame voortaan op kosten van de zaak mag eten vermeldt hij niet.


Protestharnas

De Afghaanse kunstenares Kubra Khademi ergert zich over de kleedvoorschriften voor vrouwen in haar land en voerde een opmerkelijke protestactie in Kabul tegen seksuele intimidatie. Zij deed over haar kleren een metalen pantser aan met forse uitstulpingen. Zij wilde op deze manier tien minuten lang aandacht vragen voor de onderdrukte positie van vrouwen.
      Het werden acht minuten, want Kubra werd onmiddellijk omringd door woedende en joelende mannen, die haar bedreigden en voor hoer uitmaakten. Ze werd betast en met stenen bekogeld. Of ze in de toekomst nog een keer haar protestharnas zal omgorden is onzeker.