Francofanaat

In Nieuwe Woorden (14) meldde ik, dat de leraar Franse taal en letterkunde Tom Polak zo'n grote liefde heeft voor Frankrijk en zijn cultuur, dat hij geen francofiel is, maar een  francofanaat.
      Tom Polak meldde mij, dat hij dat woord overigens niet zelf heeft uitgevonden.  Hij wijst mij er wel op dat franco- in het Frans gebruikt wordt in combinaties als franco-belge. De Frans Belgische grens bijvoorbeeld is: la frontière  franco-belge.

Meneer Polak stuurde mij ook een artikel uit de Gooi en Eemlander onder de kop:
     
      ‘IK MOCHT IN LES GEEN FRANS MEER PRATEN’.

Intrigerend! 
      Een leraar Frans, die geen Frans mag praten.

Tom Polak was zeventien jaar lang ‘met passie’ leraar op een scholengemeenschap in Almere. Hij sprak het liefst de hele les Frans met de leerlingen, maar dat mocht niet meer toen het zogeheten competentiegerichte leren werd ingevoerd; het nieuwe leren.
      ‘De vakdocent werd’, aldus Polak in de Gooi en Eemlander,’een coach, die leerlingen mocht bijstaan bij het maken van schriftelijk werk. Kinderen werden alleen aan het schrijven gezet. Maar op die manier verwerf je geen taal’.
      Tom Polak verzette zich hiertegen, maar de directie eiste dat hij zich aan de lesstof en de nieuwe didactiek hield. Hij weigerde om mee te werken, ging zijn eigen gang en werd ontslagen. Sinds 2004 werkt hij niet meer als leraar, want: ’geen school wil mij hebben’.
     


Farcvriendelijk

In alle opgeklopte opwinding over het quasi idealistische meisje Tanja, dat zich bij de Colombiaanse guerrillabeweging Farc aansloot, hoorde ik op de radio een als ‘deskundige’ aangekondigde mevrouw zeggen, dat er op de Nederlandse Universiteiten nog veel meer Farcvriendelijke studenten rondlopen.


Hesjesloos

Woensdag gehoord bij de voorbeschouwing van de voetbalwedstrijd Albanië -Nederland.Tijdens de training waren er volgens de verslaggever 10 spelers gehuld in hesjes. De anderen waren ‘hesjesloos‘.


Campusdichter

In navolging van bijna alle grote steden in dit land die hun eigen stadsdichter hebben, doet dit fenomeen nu zijn intrede op de universiteit. In Groningen was er al een paar jaar één, begin dit jaar volgde Tilburg en nu worden er op de Radboud Universiteit van Nijmegen verkiezingen gehouden voor een huispoëet.
      De Volkskrant noemt deze nieuwe ‘beroepsgroep’: campusdichters.


Jazzrockpionier

Joe Zawinul is dood. Hij overleed in Wenen, waar hij in 1932 ook werd geboren.
      Hij was pianist, componist en bandleider en heeft volgens Frank van Herk in De Volkskrant een groot stempel gedrukt op de naoorlogse jazz. ‘Hij was een ware jazzrockpionier‘.


Verslavingsverleden

Over een paar maanden wordt in Voorthuizen de eerste privé-verslavingskliniek geopend.
      Er zijn nog veel vacatures. Kandidaten ‘hebben vanzelfsprekend een grote ervaring met, maar ook kennis van en affiniteit met de verslavingszorg. Voor een aantal functies is het hebben van een ‘eigen verslavingsverleden’ een absolute pré ’


Trompetverwanten

André Heuvelman speelt onder regie van Cherry Duyns de theatervoorstelling Windkracht.
      In dit stuk staat de trompet centraal. Beide heren zijn gek van de trompet. Heuvelman is solo-trompettist bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Nederlands Blazersensemble. Cherry Duyns schreef de roman Dante’s trompet. Hij begon op latere leeftijd trompet te studeren en vertelde op de VPRO wel eens hoe moeilijk dat was.


Doodsubsidieren

In NRC-Handelsblad worden tien tips gegeven om eens niet mee te doen aan het nieuwe culturele seizoen. Zeg bijvoorbeeld af en toe: ‘Daar heb ik goede dingen over gehoord‘ of -als je weer eens iets niet gezien hebt: ‘het is toch allemaal doodgesubsidieerd’.
     Voel verder ‘de buzz’ en 'go'‘ zogenaamd 'with the flow'.


Pubquiz & Quizpub

Volgens Auke Hulst in NRC-Handelsblad gaan honderdduizenden mensen tegenwoordig naar het café om mee te doen aan quizzen.
      Een café waar dat gebeurt heet een quizpub. Het spel wat daar gespeeld wordt: een pubquiz.


Shotgunmethode

Medewerkers van een Frans-Italiaans wijnonderzoekcentrum willen als eerst de complete genenvolgorde van de wijnstruik bepalen. Het genoom wordt volgens de zogeheten shotgunmethode in kleine stukjes geknipt en vervolgens weer aan elkaar gelegd. Bij hun analyse gebruiken ze overigens een inteeltvariant.