De Klarinettyfus & het Algengoud


Fluistertruck

Ook wel fluistervrachtwagen. Geluidsarm, want een combinatie van maatregelen zorgt daarvoor.
      Ondermeer: ingekapselde motoren, afgeschermde remmen, minder loeiende koeling en airco, geluidsarme banden. Het voordeel is dat bijvoorbeeld supermarkten vroeger in de ochtend bevoorraad kunnen worden, omdat de fluistertruck proefondervindelijk bewezen heeft voor weinig overlast te zorgen.


Klarinettyfus

Atte Jongstra schrijft in NRC-Handelsblad een artikel over vloeken, beledigen , schelden en kankeren. Daarin haalt hij de prachtige scheldpartij aan:
'Krijg de roodkoperen klarinettyfus dan kun je je kanker poetsen'.


Jan Wolkersweer

Martin Bril schrijft in een mooie column in De Volkskrant, dat hij aan Jan Wolkers denkt.
      Volgens hem kan dat alleen als ‘t ‘duidelijk weer’ is. Weer met windvlagen, inktzwarte wolken en hagelbuien. Of weer met een blikkerende zon en nergens schaduw.


Algengoud

Algen zijn de toekomstige leveranciers van bio-brandstof. De minuscule waterplantjes zijn volgens Ferry Haan in De Volkskrant de snelst groeiende vegetatie op aarde. Algen kunnen 100.000 liter olie per hectare produceren en worden daarom nu al het groene goud genoemd.


On-Hollelands & On-Leeglands

Corine Vloet schrijft in NRC-Handelsblad een soort vervolgcolumn. Over een klein koninkrijk aan zee dat door haar ook wel Leegland of het Holle Land wordt genoemd.
      De hoogst mogelijke lof verdient iemand in dit land, die iets on-Leeglands goed doet.
Als iets uitzonderlijk mooi is, wordt gesproken over on-Hollelandse allure.


Honden-antidepressivum

In Amerika is recent het medicijn Reconcile goedgekeurd. Een anti-depressivum voor honden. Het medicijn lijkt enigszins op Prozac. Als een hond deze pil slikt, vindt ’ie het ineens niet meer erg om alleen thuis te worden gelaten.


Balkanbal

Specialiteit van slager Maan uit Schiedam. Een gehaktbal op grootmoeders wijze. Alleen on-Nederlands gekruid met uien en veel paprika.    


Overheidskabel

De P.v.d.A. heeft minister Cramer van Milieu het voorstel gedaan om de Nederlandse Staat een stroomkabel te laten financieren, waarop in de toekomst alle windenergieparken hun groene stroom afleveren. Tweede kamerlid Diederik Samson noemt dit in de Telegraaf een soort enorme stekkerdoos aan een verlengsnoer.


Onderwaterfeestje

Een kleuterpartijtje, waarbij de kinderen 'zaklopen' in zeemeerminstaarten. Ze gooien met waterballonnen en schieten met waterpistootjes op badeendjes. Ze happen naar zeewier (groene soepslierten) en bijten in een vieze gelatinetaart, waarin (snoep)- krokodillen, -nijlpaarden en -vissen zijn verstopt.
 


Snobshoppen

Correspondent Frank van Vliet signaleert in De Telegraaf een nieuwe rage in Londen: het snobshoppen. Mensen met geld willen in de ‘juiste’ koopcentra gesignaleerd worden. Hoogstgenoteerde supermarkt is Waitrose. In trek bij hoogopgeleiden en mensen met ’het oude geld’. Daarna komt Sainsbury’s, dat in advertenties wordt aangeprezen door de alomtegenwoordige chef-kok Jamie Oliver.

 

Pinguïn-incident

NRC-Handelsblad besteedt een hele pagina aan seksspelletjes die kleuters doen.  Er wordt gesproken over sekskleuters.
      Een jongetje wilde bijvoorbeeld voor pinguïn spelen en had daarvoor zijn broek omlaag getrokken. Daarbij was zijn piemel tevoorschijn gekomen. Het jongetje was op bezoek bij een andere peuter en bracht diens hand naar zijn plassertje. De thuisouders kwamen hierachter en reageerden volkomen hysterisch.
      De kinderen mochten nooit meer contact met elkaar hebben.


Kleurenblindrandje

De verkeersborden in Nederland worden in de toekomst aangepast voor kleurenblinden. Door verkeersborden, waarin rood of blauw zit, met een witte bies te omranden kun je ervoor zorgen dat kleurenblinden de voor hen statische borden wel zien.


Sukkellijst

Oplichters, kleine criminelen en andere zwendelaars beschikken over een zogeheten sukkellijst. Daarop staan de namen van mensen, die erg goedgelovig zijn en eenvoudig te manipuleren. Ze schijnen de lijsten voor veel geld aan elkaar te verkopen.


Gphone

Google-watchers speculeren volgens De Volkskrant al zeker een half jaar over een mobiele telefoon van Google. In de geruchtenstroom is zelfs een Gphone opgedoken, een toestel waarmee de bezitter gratis zou kunnen bellen . Enige tegenprestatie: de klant moet advertenties op het scherm van zijn gsm dulden.


Trophy-girl

In de Volkskrant een reportage over het miljonairsfeestje van Quote. De mannen in pak worden daar vergezeld van trophy-girls. Een miljonair, die geen jonge, kortgerokte dame bij zich heeft telt in dit circuit niet echt mee.


Koeientoilet

In Straatmagazine wordt de Nieuw-Zeelandse landbouwkundige Lindsay Mathews geciteerd. Zij wil het mestoverschot op de wereld terugdringen door koeien te leren gewoon op een w.c. hun behoefte te doen. Volgens haar kan dat makkelijk.
      Of dit ook voor varkens, kippen, honden en katten geldt, vermeldt het artikel niet. 


Consumptieschulp 

Een gast in het radioprogramma Vroege Vogels vindt, dat het tijd wordt om uit deze schulp te komen.


Rookbomprovo

Peter Bronkhorst is overleden. Hij was één van de eerste provo's en werd bekend omdat hij op 10 maart 1966 een rookbom gooide naar de gouden koets, waarop prinses Beatrix en Claus von Amsberg zaten. 


Computervredebreuk

Ambtenaren van het ministerie van Sociale Zaken hebben met een gestolen password ingebroken in het computersysteem van de Geassocieerde Pers Diensten. Hoofdredacteur Marcel van Lingen reageerde terecht geschokt en heeft aangifte gedaan.
Alle media reppen in dit verband over computervredebreuk.
Lelijk woord overigens!