Suikerspin-evangelie

Een nieuw fenomeen in de V.S. De ‘religoeroe’ Joel Osteen treedt ’t liefst op in grote sporthallen, waar duizenden mensen in devotie naar hem opkijken. Van zijn nieuwste boek Your best life now werd binnen de kortste keren een aantal van vier miljoen exemplaren verkocht. Maar er is kritiek van traditionele dominees. Volgens hoogleraar theologie Michael Horton gebruikt Osteen de bijbel als een soort gelukskoekje. ’Easy listening; een soort suikerspin-evangelie’.


Swastika-lingerie

Siouxie Sioux is het Britse boegbeeld van de New wave uit de tachtiger jaren. Zij was een tijdje vergeten, maar trad ineens op in de Amsterdamse Melkweg. Robert van Gijssel constateert in De Volkskrant dat ze nog wel heel ‘sado met het microfoonkoord slaat als ware het haar zweep’, maar de sexy kampcommandant-pakken zijn achtergelaten, evenals de swastika-lingerie en andere sm-parafernalia.


Ophokkleuters

Veel aandacht in de media voor de scholierenacties. Vervangende docenten, die lessen geven in vakken waar ze niet voor zijn opgeleid. Tussenuren gevuld met verveling en apathie. Kortom: veel te veel lesuren, die vrijwel zinloos voorbij gaan.
      Mevrouw Landman, een jonge docent, vindt het in NRC-Handelsblad ook allemaal uit de hand gelopen. ‘Leraren moeten zich met leerlingen bezighouden alsof het ophokkleuters zijn’.


Noordzeepolder

Er komt een onderzoek naar de mogelijkheden om een deel van de Noordzee in te polderen. Als dat plan doorgaat, kan worden gesproken van de aanleg van een Noordzeepolder.


Bergbloed

Mensen van de Case Western University in Ohio hebben een onderzoek gedaan naar de bloedsamenstelling van Tibetanen. Het bloed van 88 Tibetanen, die op 4200 meter hoogte leven, werd onderzocht. Er bleek in dit bloed heel weinig zuurstof te zitten, waardoor de Tibetanen goed kunnen omgaan met dunne ijle berglucht. Dit bloed heet nu bergbloed.


Love-paraplu

Een bedrijf heeft een paraplu ontwikkeld, waar je met z’n tweëen onder kunt kruipen zonder nat te worden. Deze tweepersoonsplu is -waarschijnlijk om commerciële redenen- op de markt gebracht als Love-paraplu ook wel loveplu.


Dementie-paspoort

Evelien Tonkens pleit in De Volkskrant voor een zogeheten dementiepaspoort. Volgens haar belangrijker dan een genenpas en voor bejaarden zelfs belangrijker dan een gewoon paspoort.
      In het dementiepaspoort wordt van alles en nog wat vastgelegd, voordat de betreffende persoon niet meer kan nadenken, schrijven en lezen.'Alleen als we onze wensen massaal kenbaar maken, kan de regering haar beleid daarop inrichten’.


Ienzen

Iens Boswijk is directeur van een grote multimedia-uitgeverij, die ondermeer de Iens eetgids produceert. Dat is een gids, die wordt samengesteld door klanten, die restaurantcijfers uitdelen. Veel mensen kijken voordat ze een restaurant uitzoeken eerst even die gids in. Ze gaan dan ienzen.


Bloeddiamant

Roel Janssen constateert in NRC-Handelsblad dat diamanten, die voorheen werden gebruikt ondermeer om gruwelijke Burgeroorlogen te financieren, goeddeels uit de samenleving verdwenen zijn. Dat komt omdat de samenwerking tussen producerende landen en de industrie effect heeft gehad. De conflictdiamanten, die ook wel bloeddiamanten werden genoemd, behoren dus tot het verleden.


Pijplijnpolitiek

The New Cold War is een boek van de Canadees Mark MacKinnon. Het gaat over de strijd om de macht en invloed van de voormalige Sovjet-Unie. MacKinnon ontwaart een nieuwe Koude Oorlog tussen Rusland en het Westen. Massavernietigingswapens zijn vervangen door gemanipuleerde verkiezingen, geëxporteerde revoluties en oliepijpleidingen.
      André Gerrits schrijft over dit boek in NRC-Handelsblad en spreekt over de nieuwe pijplijnpolitiek.


Krantenjongen

Is een krantenjongen een bezorger of een journalist. Volgens het nieuwste Van Dale’s Groot Synoniemenwoordenboek is het verrassend genoeg een journalist.
      De gevleugelde uitdrukking ‘Van krantenjongen tot miljonair‘lijkt mij hiermee op de tocht te staan.


Lampjesbrief

De verkeerswerkgroep van de Raad van Hoofdcommissarissen stuurde een brief naar alle korpschefs met het dringend advies om deze winter fietsen te controleren op ‘normconforme verlichting‘. Draagbare lampjes en knipperlichtjes mochten niet meer worden toegestaan.
      Natuurlijk ontstond hierover in dit land een hevige discussie.
Veel mensen waren ontstemd over de inhoud van deze lampjesbrief.


Zuurstofrugzak

Zes longpatiënten in Utrecht hebben een speciale zak ontvangen, waarin ze handig een zuurstoffles kunnen bergen. Dat bestond nog niet. De patiënten moesten altijd de zes kilo zware fles los met zich dragen.
      In Nederland komen in principe zo'n 16 tot 18.000 longpatiënten in aanmerking voor deze zuurstofrugzak.