Kijkaccounts & Mondtrommelbespelers 


Pestexpert

Bob van der Meer (65) is een psycholoog, die al tientallen jaren lang onderzoek doet naar pestgedrag onder scholieren. Hij noemt zichzelf een pestexpert. Meneer Van der Meer, die waarschijnlijk in zijn jeugd zelf erg gepest is, vindt dat de veertienjarige scholier die op het schoolplein van het Technisch College in Amsterdam de twee jaar oudere Youssef dood stak, niets te verwijten valt. Hij werd gepest en handelde uit noodweer. 
Van der Meer:
      ’Gepeste jongeren hebben een nieuwe manier gevonden; ze slaan terug’.


Kijkaccount

In Volkskrant Magazine een uitgebreid artikel over een nieuwe vorm van internet daten onder de curieuze kop:
      ‘Spelen in de cybervijver van vrijgezellen‘.
Het gaat de deelnemers niet om het vinden van een relatie, maar om een avontuurtje: spanning en seks. Op iedere vrouw doen vijftien mannen mee.
      Als het uitdraait op een ontmoeting spreekt men bij dit gedrag van een kijkaccount. 
     

Vergaderketel

Wouter Klootwijk bespreekt in NRC-Handelsblad het Vietnamees en Thais fonduen.
      Op een tafel staat een pot met heet water en een vuurtje eronder. De mensen rond de tafel koken in deze ketel kleine stukjes vlees, vis, paddestoelen, garnalen en noedels. Uren later is een fantastische bouillon ontstaan, die natuurlijk opgedronken wordt.
      Hij stelt voor om tijdens ‘oeverloze vergaderingen’ op deze manier een soepje te koken.
      De ketel wordt zo een vergaderketel.


Spruitjesdieet

Wetenschapsnieuws in NRC-H meldt dat luizen, die spruitjes eten er slechter aan toe zijn dan hun kool etende soortgenoten. Ze zijn magerder en zijn kleiner in aantal.
      En omdat luizen door insecten worden gegeten en insecten door weer grotere dieren, heeft de hele keten hier last van. 
Geadviseerd wordt om de spruitjes op het land dan ook te vervangen door kool. Behalve als er sprake is van te dikke luizen.
      Die moeten dan weer op een spruitjesdieet worden gezet.


Mondtrommelbespeler

In De Volkskrant bespreekt Jan Luijten de roman Die Morawische Nacht van Peter Handke
      Een roman met bizarre fantasieën.
De lezer wordt bijvoorbeeld meegenomen naar een symposium in Wenen, waar zich een wereldcongres afspeelt van mensen die de mondtrommel bespelen.

 
Thuiszorgspotje

De S.P. heeft een spotje gemaakt over de situatie in de thuiszorg. We zien een dame op zeer rijpe leeftijd die zich voor de camera uitkleedt. Daarmee wordt aangegeven hoe de thuiszorg in Nederland is uitgekleed.
      Het spotje leidde tot veel reacties- de S.P. zou bijvoorbeeld het verschil tussen huishoudelijke hulp en verzorging/verpleging niet hebben aangegeven-.
      De meeste reacties waren positief. Met ouderen wordt maar wat gesold. Ze krijgen steeds andere verzorgers.


Puntenwolk

Vervolg op het thuiszorgspotje.
      De voorzieningen voor ouderen zijn afgestemd op een gemiddelde 75-jarige, die zich nog behoorlijk kan redden. Er worden punten uitgedeeld en daarop wordt de verzorging afgesteld. Volgens ouderenadviseur Martin Quaak zitten die 75-jarigen nog wel goed want ze zitten in de top van de zogeheten puntenwolk.
      Ambtenaren kunnen namelijk niet voor ieder individueel geval de regels aanpassen.


IJsselklassieker

DE klassieker van de Nederlandse voetbalcompetitie is nog steeds Ajax-Feyenoord. (Dat is eigenlijk een beetje raar gezien de successen van PSV de laatste tien jaar. Maar goed. Eindhoven blijft altijd provincie) 
      De eerste divisie heeft ook zo’n wedstrijd. F.C. Zwolle tegen Go Ahead Eagles (Deventer); de zogeheten IJsselklassieker.


Geweldconducteur

In een vorige aflevering in deze serie noemde ik het woord treinplasser.
      Een man vond het nodig om in de trein over twee vrouwen heen te plassen. De conducteur kon niets doen, omdat hij sinds 1 januari geen geweldconstructie meer heeft.
      Toch bestaan er nog wel degelijk geweldconducteurs. Zij hebben een speciale
opleiding gehad.


Kindheks

Theatermaker Guido Kleene heeft een toneelstuk gemaakt over kleine kinderen in Congo, die beschuldigd worden van hekserij. Iedereen gelooft daar bijvoorbeeld, dat ze volwassenen door middel van hun dromen kunnen vermoorden. De laatste tien jaar zijn in Congo zo’n 40.000 kindheksen verstoten.


Dovendisco

In het Paard van Troje in Den Haag werd een disco gehouden voor doven & slechthorenden. Er waren in plaats van MuteSounds veel visuals, dj’s, vj’s en muziekgebarentolken. Ook was er een verlichte trilvloer.