Kosovovaren

Iedere keer als u de inwoners van Kosovo Kosovaren noemt lacht dr. Tuna Prekpalaj. Dat heeft hij namelijk leuk voor elkaar gekregen.
      Het zit zo.
Kosovo was lange tijd een autonome provincie van de deelrepubliek Servië . Het armste en meest achtergebleven gebied van voormalig Joegoslavië . Er woonden Serviërs en Albanezen.
     De Serviërs noemen hun provincie Kosovo, de Albanezen Kosova. Tuna Prekpalaj is een Albanees, die in Kosovo werd geboren. Hij is een zeer intelligente humoristische man, die filosofie studeerde aan de universiteit Urbaniana in Rome. Hij studeerde summa cum laude af.
      Nog voor de pleuris in Kosovo uitbrak vluchtte hij en kwam in Nederland terecht. Hij sprak snel goed Nederlands en schreef het woordenboek Nederlands-Albaneees/Albanees-Nederlands. (Fjalor holandisht-shqip/ shqip-holandisht)
      In dit boek heeft hij het uiteraard over Kosova en verzint voor de inwoners de Nederlandse naam Kosovaren. Journalisten hebben dat overgenomen en zo is het publiek bezit geworden.
      Omdat de Servische inwoners van Kosovo bij Servië willen blijven en de Albanese meerderheid streeft naar onafhankelijkheid, legt u bij het uitspreken van de naam Kosovaren dus eigenlijk een politiek statement af.


P.S.

Van Tuna Prekpalaj verscheen in het Nederlands ondermeer de roman: Kosova: een schreeuw van Ilir.