Voetvissen op bukoesters


Wonderwater

In Asterix en Obelix kennen we de toverdrank; van de Ronde van Frankrijk Epo-varianten; bij gewichtheffen en hardlopen hormoonpreparaten. Maar van wonderwater had ik nog nooit gehoord.
      Het komt voor in De wonderbaarlijke reis van Eduardo Mendoza, een boek dat in de Volkskrant wordt besproken door Maarten Steenmeijer.
      De aan chronische darmproblemen lijdende filosoof Pomponius Flatus is op zoek naar wonderwater en belandt daarbij in allerlei onwaarschijnlijk situaties.


Bukoesters


Archiefvriendin

In NRC & cetera veel aandacht voor genealogie; mensen die op zoek gaan naar hun familiegeschiedenis. Dat zijn er volgens de krant ongeveer 1 miljoen.
      Eén van hen is mijn aangetrouwde nicht Annemarth Sterringa, (Familie 33) 
      In correspondentie gebruikt zij de term archiefvriendin voor mensen die zij alleen maar van archiefbezoeken kent.


Afvalbol

Na de afvalbak, de glasbak en de papiercontainer bestaat er eerdaags ook een afvalbol. Die is geschikt voor allerlei soorten plastic.
      Vanaf 1 januari volgend jaar wordt de plasticinzameling wettelijk verplicht. Verwacht wordt dat de aanvoer dan snel zal toenemen.
      Het is de bedoeling dat van dit geselecteerde plastic weer nieuw plastic wordt gemaakt.


Alfaschrapers

Maria Mathijsen schrijft in NRC-Handelsblad dat de letterenfaculteit van de Leidse universiteit, ’het laatste bolwerk van de klassieke universiteiten ten prooi is gevallen aan de sloop van de modernisering’.
      De kleine talen zitten in het verdomhoekje. Er is maar weinig belangstelling voor; dus zijn de hoogleraren duur. Daar moet op bezuinig worden en dat noemt zij alfaschrapen.
      Voor de duidelijkheid: in 2006 zijn 12 eerstejaars begonnen aan Egyptisch, 4 aan Hebreeuws, 7 aan Slavische talen, 1 aan Indiaans, 8 aan Koreaans en 8 aan Indonesische talen.
      Alleen Japans (112), Engels (119) en Chinees (120 zijn rendabel.


Guzzi-kapitalisme

Noreena Hertz is een Britse econoom en campagnevoerder. Zij werd ondermeer bekend met haar boek The silent takeover waarin ze de ongecontroleerde macht van multinationale ondernemingen hekelt.Zij wordt in NRC-Handelsblad geïnterviewd door Roel Janssen en zegt ondermeer: ‘Wij maken nu het eind mee van het Guzzi-kapitalisme. Een periode waarin de markt , zelfregulering, eigenbelang, hebzucht en consumentisme de boventoon voerden. Dit is de eerste grote crisis van de globalisering‘.VuilnisbalRoger Federer heeft niet de Australian Open gewonnen.       Zijn tegenstander Nadal had een antwoord gevonden op zijn vuilnisbal. Een tegendraads met de backhand geslagen bal, die hij volgens Mark van Driel in de Volkskrant verbluffend goed weet te camoufleren.       De bal kan doodvallen achter het net, zichzelf halverwege de baan ingraven of laag opstuiten bij de achterlijn.WoongeldEr zijn tenminste negen burgemeesters in dit land, die -omdat ze nu eenmaal in hun gemeente moeten wonen- met dubbele woonlasten zitten, omdat hun oude huis nog niet verkocht is.      Zij krijgen daar een vergoeding voor die eufemistisch woongeld wordt genoemd.

 

Lamoraaltje