Koekarakter

Kees Fens schrijft een serie artikelen over humor als onderwerp van de boekenweek. In aflevering 5 schrijft hij iets over de bundel ‘De waarheid als koe’ van K.Schippers.
      Fens: ‘Dit is zo’n waarheid, maar niemand realiseert zich het koekarakter ervan: Als je goed om/ je heen kijkt/zie je dat alles/gekleurd is.

 

Belspeldel
     
Er is opwinding over de belspelletjes op de televisie.Ook in België waar presentatrice Chantal Lambert duidelijk zichtbaar de zaak oplicht. Kijkers moesten een woord maken van de letters S & I. Een kijker belt op en zegt SI. Ze haalt het antwoord uit een envelop.. Op het papier staat SI. Ze draait het papier om en zegt :’Fout. Het antwoord is IS‘.

 

Topneplaptop
     
Wouter Klootwijk weet in NRC Handelsblad dat Intertoys een grote bestelling plaatste in China voor schootcomputertjes voor kinderen. Het laptopje ziet er prachtig uit en heeft een mooi toetsenbord. Maar de rest is nep.

 

Treinleeslijn
     
Op vertoon van het boekenweekgeschenk mag er gratis met de NS worden gereisd.

 

Peroxide-populist
     
Zo noemt Chris Kijne in een column in Spreek’buis -blad voor omroepmedewerkers- Geert Wilders.

 

Weerbeer
     
Het laatste onderwerp in het NOS-journaal is een filmpje met een pasgeboren ijsbeertje, dat door zijn moeder is verstoten. Heel Duitsland is vertederd. Op een paar dierenactivisten na, die menen dat het beertje moet worden afgemaakt. Sacha de Boer maakt een bruggetje naar Erwin Krol met: ‘over naar onze eigen weerbeer’.

 

Spitsensaga
Willem Vissers in De Volkskrant over de zoektocht van Marco van Basten naar de ware spits voor het Nederlands elftal

 

 Mak-reflex
      Joost Zwagerman herleest het pamflet ‘Gedoemd tot kwetsbaarheid’ dat Geert Mak schreef na de moord op Theo van Gogh. Het gaat over de onttakeling waarin Nederland verkeerde. Zwagerman heeft er veel kritiek op en geeft een paar voorbeelden die hem tot de term Mak-reflex brengen.

 

Bonusapotheker
     
De Nederlandse Zorgautoriteit onthult dat de apothekers in Nederland per jaar 582 miljoen euro aan kortingen ontvangen van de farmaceutische groothandel.

 

Kopvoeter
   
  
Titel van een theaterstuk voor de jeugd dat wordt opgevoerd door Het Syndicaat. De hoofdpersoon in dit stuk hangt in een schapenvachtje aan een constructie met katrollen.

 

Quiche-verbasteringen
     
Sylvia Witteman in De Volkskeuken van De Volkskrant over quiches, die je vaak in supermarkten aantreft.

 

Tafellaken-effect
     
De geofysicus Wouter Schellart uit Australië weet waarom het Andesgebergte ligt waar het ligt. De Andes ligt op een plaats waaraan getrokken wordt door aardschollen. De situatie lijkt op een tafellaken waar onder de tafelrand aan twee punten wordt getrokken.

 

Tentakelbenen
      In een balletrecensie in NRC Handelsblad schrijft Isabella Lanz letterlijk het volgende:
      ‘Een danseres in tutu met naakt bovenlijf duwt zich met lange tentakelbenen mechanisch voort met hulp van een rolkrukje’.

 

Jaspieper
     
Menno Steketee op de kinderpagina in NRC Handelsblad. Hij schrijft: In Ierland kun je in veel snackbarretjes nog altijd heerlijke gepofte aardappelen kopen. Dat heet een jacket potato. Een aardappel met een jas aan; een jaspieper dus.

 

Twitter
     
Een ultrakorte boodschap die verzonden wordt via een instant messenger (een combinatie van tekstelefoon en chatbox) of gewoon via sms. Twitten is een vorm van microbloggen die beoefend wordt door de Internetvoorhoede de digirati.

 

Cowboykapitalisme
     
Sommige Russen hebben het zeer armoedig , anderen zijn steenrijk. Het land maakt een wilde onstuimige groei door, waar avonturiers goed kunnen gedijen.

 

Sprinkhaankapitalisten
      Niet verwarren met cowboykapitalisten. In De Volkskrant verschijnt een artikel over de G8, de acht belangrijkste industrielanden die bijeenkomen in de Duitse badplaats Heiligendamm. De bewoners daar zien deze topconferentie als een ‘onderonsje tussen sprinkhaan-kapitalisten’. In het artikel wordt niet uitgelegd wat dat zijn. Googlelen levert niets op en het woord staat niet in de dikke van Dale. Sprinkhaankruid bestaat wel; net als de sprinkhaanrietzanger.

 

Soepslot
Geen slecht slot hoor. Een theatervoorstelling wordt besloten met een gezamenlijke soepmaaltijd. 

.