N.N. van Koos Schuur en Tom Eyzenbach

N.N. staat voor Nomen Nescio (Naam Onbekend). Dichter Koos Schuur (1915-1995) gebruikte die afkorting voor onderstaand gedicht uiteraard zeer bewust. Hij was redacteur van de Noord-Ooster, een blad dat verscheen in de regio Veendam-Wildervank. In de oorlog sloot hij zich aan bij een verzetsgroep. Hij werd verraden, vluchtte naar Amsterdam en dook daar onder.
      Koos Schuur ontving in 1945 de verzetsprijs voor letterkundigen. Van hem verscheen in 1946 de bundel Herfst, hoos en hagel met daarin N.N.


Van Koos Schuur

N.N.

Verlaat je huis! Vergeet wie achterbleven!
Verwissel eens per week van jas en hoed!
Loochen de woorden die je ooit geschreven
hebt! Schrijf niet meer! Zorg dat je niemand groet!
Spreek tegen niemand, ook niet in de treinen;
zeg hoogstens dat het weer wel warmer kon
of dat de zon wat minder fel moest schijnen.
Je naaste buurman is misschien je spion.
Wees nooit bevreesd! Laat nooit je onrust blijken
en blijf nooit staan bij ongeluk of brand!
tracht iedere controle te ontwijken
en als het niet kan, hoest achter je hand!
Vergeet dit lied, dat ik niet heb geschreven,
want ik ben niemand en niemand kent mij.
Onthoud dat velen thans onzichtbaar leven:
om hen te helpen leven ik en jij.

Toen ik wat meer las over dit gedicht en de poëzie van Koos Schuur bleek de Utrechtse kunstenaar Tom Eyzenbach een ets te hebben gemaakt naar aanleiding van dit gedicht. ‘’Leuk’’, dacht ik, ’’interessant”. Ik nam contact met hem op en vroeg of hij in het kort kon vertellen waarom hij voor dit gedicht had gekozen. Bovendien vroeg ik hem of ik een afdruk van die ets mocht plaatsen.
      Ik kreeg dit antwoord met bovendien een genereus aanbod:

In een paar woorden (ondanks dat ik iemand van het beeld ben) is vaak lastig in mijn geval, edoch even het archief erbij gehaald:

Ets is onderdeel van project - Taal en Teken '85 - 10 originele prenten door Utrechtse kunstenaars gemaakt in opdracht van het provinciaal bestuur van Utrecht ter gelegenheid van de bevrijding en het herstel van de democratie in 1945.

Geïnitieerd door de toenmalige Stichtse Culturele Raad in Utrecht. Vouwblad bijgemaakt door SCR met alle info over 10 prenten.

10 kunstenaars kozen uit bloemlezing, tekst, gedicht of eventueel eigen frase.

Hanny Michaelis, Lucebert, Ida Gerhard, Leo Vroman etc.
Ik koos voor Koos Schuur. Indrukwekkende poëzie !

Ets in oplage van 70, geleverd aan provincie en ik heb nog enkele genummerde exemplaren over;

Door je aangegeven enthousiasme voor poëzie en je VPRO verleden (ben zelf van - Living For The Art - en al 40 jaar VPRO lid / PSPer voor het leven ) heb ik, mocht je het op prijs stellen, een ( gratuit ) exemplaar voor je hier nog aanwezig; kortom laat maar weten .

Nuja noem dat maar een paar woorden,
vr.gr.Tom Eyzenbach 


Tekenaar in atelier


  


De kunstenaar bood mij dus zomaar die ets aan. Wij gingen naar Utrecht en werden warm ontvangen. Tom Eyzenbach vindt zichzelf vooral een tekenaar of eigenlijk nog meer een schilderend tekenaar. Hoewel hij tegen zijn pensioen loopt werkt hij nog heel hard.
      ‘’Ik ga nooit voor een uur of vier, vijf naar bed en slaap weinig’’.
Hij is altijd als zelfstandige blijven werken en was illustrator voor NRC-Handelsblad en De Volkskrant. Ooit was hij tegen ‘’de auto’’; maakte daar zelfs schetsen over voor de Fietsersbond. Nu heeft hij drie oude Citroëns, een DS, een CX en een XM. Dat gaf een extra band, want in die auto’s reed ik ook altijd.      
      Trouwens nog.


De prent N.N.


  


De tekst (Het gedicht)


De tekst moest voor deze techniek in spiegelschrift worden aangebracht.

  


Tom schreef mij voorts nog:


Heb in mijn archief van dit project ook nog pagina NRC-Handelsblad ( 05-01-1985 ) prachtig verhaal - De vrijheid van de ontwerper - 

Het treurige gehannes rond een herdenkingszegel, over de PTT / maken van zegel 1945 - 1985, waar middenin pagina krant gedicht N.N. Koos Schuur afgedrukt staat .

Vermelding erbij : Uit De 7 Vloeken door Koos Schuur geschreven in 1944 op verzoek van A.Marja voor  ' in agris occupaties ' ( op bezette akkers ) en gedrukt door H.N.Werkman.


Op deze kwestie kom ik nog terug.

 

Klik HIER voor alle ZoekPoëzie