Liefde in de brugklas

De kinderboekenweek is voorbij. Het thema was dit jaar poëzie. Op veel scholen werd daarop ingespeeld. Bijvoorbeeld op het A. Roland Holst College in Hilversum. (1500 leerlingen).
      Plantage Boekhandel Voorhoeve had een wedstrijd bedacht voor de brugklassers. De jonge leerlingen maakten gedichten geïnspireerd op De Liefde. De organisatie op de school deed Bea de Boer, hoofd Mediatheek. Van haar ontving ik dit verslag.

De prijsuitreiking was in de boekhandel. Alle winnaars en deelnemers met een eervolle vermelding, kregen een boekenbon. Bart in den Bosch, die de eerste prijs won, ontving een rood polo met daarop zijn gedicht.

De bijeenkomst was heel bijzonder. Er waren -naast de leerlingen- ouders, broertjes en zusjes, vrienden en vriendinnen, docenten en andere belangstellenden. Het was erg mooi om de ontroerde ouders te zien, die vaak verbaasd waren over de in hun kinderen aangeboorde talenten.

De jury bestond uit Imme Dros, Hans en Monique Hagen en Wouter Stips.

Zonder iets te willen afdoen aan de prestaties van Bart zou ik eerlijk gezegd gekozen hebben voor Liefde van Esther Hoeboer. (R.v.d.B). Wat vindt u van deze uitgebalanceerde tegeltjeswijsheid:

                                          ‘Liefde is iets van binnen;
                                           Iets wat je niet kan pinnen’.1e prijs Bart in den Bosch

Jury rapport Bart: In het winnende gedicht komt het woord liefde niet voor. Het gaat over iemand die iets mist. Hij kijkt voor en achter zich, links en rechts en weet “dat het dichtbij is”. (Hans en Monique Hagen)


2e prijs Mushirah Joemman

Jury rapport Mushirah: Dit gedicht gaat over iemand die ernaar verlangt om familie in een ver land terug te zien “Familie ver van mij vandaan”, deze regels worden een paar keer herhaald, dat geeft de tekst kracht. ( Hans en Monique Hagen)
     
Vooral om het eerste couplet. Ik heb kort afscheid genomen. Ik had geen tijd meer. Mooi ( Imme Dros)


3e prijs Amber Heijman

Jury rapport Amber: Het gedicht Opzoek van Amber vinden we grappig, omdat op en zoek aan elkaar worden geschreven. Ook staat er een onofficieel woord in: opzeker. Dat past mooi bij opzoek, dat allitereert lekker ( Hans en Monique Hagen)


Sanne Vorrink


Dennis van der Kleij

Volgens de jury verreweg het geestigste gedicht en een beetje eigenzinnig. Geen zoete liefde maar Grote passie.


Esther Hoeboer

Jury: Een luchtig gedicht dat een verrassende kijk op de liefde geeft. Kort gezegd staat er dat je het niet in een winkelmandje kunt gooien. En dat je het ook niet moet achterlaten bij Albert Heijn. ( Hans en Monique Hagen).