Most traveled people

Bent u ook zo dol op lijstjes? Dan raad ik u aan om naar de site www.mosttraveledpeople.com te gaan.
Kunt u nagaan hoe bereisd u bent. Of eigenlijk: hoe bereisd u niet bent.

Op deze site bevindt zich een zeer intrigerende lijst van 673 ‘bestemmingen’ in de wereld. Onafhankelijke landen natuurlijk -dat zijn er momenteel 193- , maar ook ’territories’, (sommige) autonome gebieden, republieken en deelstaten, geografisch afgelegen eilanden, (sommige) enclaves en exclaves en de deelstaten, republieken of provincies van (sommige) landen.
      Uit de toevoeging ‘sommige’ blijkt dat het om een uiterst arbitraire lijst gaat. De staten van de V.S. tellen bijvoorbeeld allen mee. Net als de staten van Canada, Mexico, Brazilië , Zuid-Afrika, China en India. Maar de republieken van Rusland tellen bijvoorbeeld weer niet mee. Friesland trouwens ook niet.

De enclaves Llivia en Busingen staan erop ,maar Baarle Hertog en Baarle Nassau niet. De waanzinnige sub-sub enclave Dahala Khagrabari (India in Bangladesh in India in Bangladesh) bijvoorbeeld ook niet. En daar ben ik samen met mijn vriend Henk Weltevreden toch echt geweest.
      Maar goed: Het is wel aardig om zo’n lijst in te vullen en dan dit bijgaande certificaat te ontvangen, waaruit je leert dat je met 130 bezochte plekken op de 384ste plaats staat op de lijst van de meest bereisde mensen ter wereld. Om de zaak maar direct te relativeren, vermeld ik dat op de totale lijst 3357 mensen staan. Voornamelijk uit de Verenigde Staten.

Image

 

Politiek onjuist

De eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat ik bij het invullen een paar keer niet precies wist wat te doen. Ik ben in ‘bestemmingen’ geweest, die politiek en geografisch anders waren dan anno 2007. Macedonië bijvoorbeeld. Montenegro. En in een aantal deelstaten van India heb ik alleen maar in de trein gezeten. En: wat te doen met landen die niet meer bestaan. Tsjechoslowakije, Joegoslavië , DDR, Sovjet Unie?

Merkwaardig en politiek onjuist lijkt mij overigens de plaatsing van de Golan hoogvlakte als deel van Israël.
      Dit gebied is illegaal bezet en hoort bij Syrië.  

De ranglijst wordt aangevoerd door Charles A. Veley, die maar liefst 624 bestemmingen scoort. Deze multimiljonair doet natuurlijk niets anders dan reizen en dan ook nog in een waanzinnig hoog tempo. Hij is -om maar wat noemen- geweest op de Ashmore and Cartier Islands, de Chesterfield Islands, Moheli, Peter I Island en Bouvet Island. 
      Oh?  
     
      Tot mijn genoegen is Henk Weltevreden met 323 bestemmingen de hoogst genoteerde Nederlander. Hij is trouwens ook voorzitter van de Nederlandse vereniging van landentellers.