Een bijzondere atlas (4)

Rolf Weijburg is een Utrechts kunstenaar en maker van atlassen. Al jarenlang is hij bezig met het vervaardigen van een atlas van de 25 kleinste landen in de wereld. Hij bezoekt al die landen, doet impressies op, schetst en fotografeert en maakt later in zijn atelier voor die atlas etsen van al die landen.
Rolf heeft net een lange reis achter de rug, waarbij hij onder meer diverse onafhankelijke eilandstaten in de Stille Zuidzee bezocht.
      Zijn reis vordert goed, want hij heeft inmiddels 23 landen bezocht. Micronesië en de Marshall eilanden zullen in een later stadium nog volgen.

      Alle landen zijn van minst klein naar kleinst:

São Tomé e Príncipe, Kiribati, Bahrein, Dominica, Tonga, Singapore, Micronesië, Sint Lucia, Andorra, Palau, Seychellen, Antigua & Barbuda, Barbados, St. Vincent & de Grenadines, Grenada, Malta, Malediven, St. Kitts & Nevis, Marshall eilanden, Liechtenstein, San Marino, Tuvalu, Nauru, Monaco en Vaticaanstad (0.44 vierkante kilometer).

Deze weken stuurt hij mij diverse bijdragen. Vandaag: Het vervoer op Kiribati,

 

KIRIBATI Transport; Een verhaal apart


(Door Rolf Weijburg)

  

Met een landoppervlak van ruim 800 km2 is Kiribati dan wel het op 23 na kleinste land ter wereld (er passen 51 Kiribati’s in Nederland), de 33 eilanden waaruit het land bestaat liggen van west naar oost ruim vierduizend kilometer uit elkaar, ongeveer net zo ver als de hele breedte van de VS.

  

Dit eilandenrijk in de Pacific bestaat uit drie groepen eilanden, of Units zoals ze in Kiribati worden genoemd. Van west naar oost zijn dat de Gilbert Group, waartoe ook het meest westelijke eenzame eiland Banaba wordt gerekend, de Phoenix Islands, ’s werelds grootste beschermde natuurgebied, en de Line Islands met het eiland Kiritimati, qua landoppervlak ’s werelds grootste atol .
      Overigens wordt in de lokale taal, het i-Kiribati, de lettercombinatie ti uitgesproken als een s. Dan wordt Kiritimati Kirismas, wat een fonetische weergave is van Christmas, de naam die de Britten in de koloniale tijd aan het eiland gaven (niet te verwarren met het Australische Christmas Island onder Java). Zo wordt ook de naam Kiribati Kiribas, wat de lokale interpretatie is van de Britse benaming Gilberts (Gilibas –Giribas – Kiribas). Na de onafhankelijkheid van wat tijdens de Britse kolonisatie Gilbert Islands heette, heeft het nieuwe land dus niet een nieuwe naam aangenomen, nee, ze zijn daar gewoon fonetisch gaan schrijven …
      De meeste mensen wonen in de Gilbert Group waar ook het hoofdeiland Tarawa ligt. In de Phoenix Islands wonen alleen op het eiland Kanton een veertigtal mensen en in de Line Islands, overigens met ruim 2000 kilometer de langste doorlopende eilandketen ter wereld, telt Tabuaeran of Fanning Island twee- en Kiritimati ruim vijfduizend inwoners. Beide eilanden verdienen aardig aan toerisme, Tabuaeran vanwege een Noorse cruise maatschappij die wekelijks vanuit Hawaii langs vaart en Kiritimati doordat sportvissers er vanuit Hawaii heen vliegen om er op grote vissen te komen jagen.

   

Om Kiribati’s hoofdeiland Tarawa zonder eigen schip te bereiken, ben je aangewezen op vluchten vanuit Fiji (drie keer per week) of vanuit Nauru (twee keer per week) en daarmee is het land het op één na slechtst bereikbare en dus minst bezochte land ter wereld. Alleen Tuvalu ontvangt minder bezoekers.
      Binnen Kiribati zijn de verbindingen gebrekkig. Op één enkele boot die af en toe een rondje Outer Gilbert Islands maakt na, zijn er geen reguliere scheepvaartverbindingen. De inwoners van bijvoorbeeld Kanton of Banaba zijn geheel afhankelijk van de sporadische keren dat een vrachtschip de eilanden aan doet.

  

Vanaf Tarawa’s Bonriki Airport vertrekken kleine vliegtuigjes gemiddeld twee, drie keer per week naar diverse airstrips in de Outer Gilbert Islands.

  
     
Als je mee wilt moet je naar het kantoortje van Air Kiribati op Bairiki waar het altijd enorm druk is.

     

 

Balie

Dit is geen wandkaart van de wereld, maar gewoon een afgebladderde muur.. Let ook eens op die bureaustoel.

     


Tickets

    

Daar word je dan voorzien van échte tickets met van die doorslag-afscheur pagina’s en met een fijne no-nonsense tenaamstelling. Als een geruststellende afterthought schreef de baliemedewerker een handig telefoon - en CB Radio nummer op het ticket voor het geval er iets mis mocht gaan.

Wachtruimte

   

 

Kanton

Op Kanton in de Phoenix Islands is het vliegveld dat dateert uit de Britse tijd dusdanig verwaarloosd dat er al lang geen vliegtuig meer is geland. Wil je van Tarawa helemaal naar Kiritimati, vierduizend kilometer oostwaarts aan de andere kant van het land, dan kan dat alleen als je eerst naar Fiji vliegt en daar overstapt op de vlucht naar Hawaii die eens per week een stopover maakt op Kiritimati. Een flink stuk om.


 

  

Ongeveer 25% van de inwoners van Kanton eiland tijdens een zeldzaam event van een vrachtschip in de haven. 
(foto Jared Anderson 2007)

 

Een bijzondere atlas 1: Nauru; Rampeneiland 

Een bijzondere atlas 2: Kiribati, 33 eilandjes in de Stille Zuidzee

Een bijzondere atlas 3: Abaiang en Abemama