Alleen op de naaktcamping

Wat hebben we allemaal gedaan in de zomer? Ik, vrouw alleen, 59, vertel dat ik naar Frankijk was, ja, in m’n eentje met de auto; ja kamperen, twee weken. Durf je dat alleen? Twee weken op een camping? Ik: ja, ik was op een naaktcamping, ik weet uit ervaring dat je daar veilig bent, geen gezeur aan je hoofd.

Een naaktcamping! Ik zie bij de jongere mensen de wenkbrauwen licht geamuseerd omhoog gaan (er is een oudere vriend bij die ook al jaren naakt kampeert. (I’m not alone). Ik vertel dat het een geweldige camping was, maar dat ik volgend jaar naar een andere camping ga, ‘oh zeker niet weer naakt’ is de reactie, vanzelfsprekend, ze ‘weten het al, ik ga natuurlijk niet weer naar een naaktcamping’. Nee, zeg ik, ik ga natuurlijk weer naar de naaktcamping, maar deze was te groot, er waren teveel gezinnen en stellen en het zwembad was te vol met jonge mensen die lawaai maken, maar verder, naakt is heerlijk.

Discussie

Naaktcamping, het roept discussie op, vroeger al maar nu weer. Ga ik dan ook naakt boodschappen doen? Jazeker, er was een goed winkeltje bij; ga ik dan ook naakt naar het terras? jazeker, het was er warm en er was schaduw op het terras en koude wijn. Moet je dan altijd naakt? Nee natuurlijk niet, als je kleren aan wilt als het afkoelt doe je dat. Ik vertel dat ik naar twee fantastische concerten ging. Dat er een beroemde jonge Nederlandse gitarist was roept geen belangstelling op, want het gezelschap wil alleen maar weten of ik naakt was…… Nee, ik had kleren aan, de avonden waren relatief koel en daarom had ik kleren aan ……..gegiechel.

Je kunt het niet uitleggen; dat als het koel wordt je gewoon iets aan trekt, dat de meeste mensen ‘s avonds kleren aantrekken, dat dat niet te maken heeft met het concert, met het terras.

Ik vertel dat ik ‘t de meest ontspannen manier van kamperen vind, dat ik het al 40 jaar doe, dat er leuke mensen komen, dat ik me er veilig voel, dat er respect is voor privacy, dat het er (meestal) rustig is. Er ontspint zich een interessant gesprek, alle jonge mensen zeggen dat ze nooit naar de naaktcamping zouden gaan. Dat ze er nog nooit over nagedacht hebben maar dat ze het nooit zouden doen.

Argumenten: naakt heeft te doen met intimiteit, dat je je intimiteit niet deelt met vreemden, dat je je schaamt voor je lichaam, dat je je niet kunt onderscheiden door je kleren, dat je je geen houding zou weten te vinden, dat je je bekeken voelt, dat iedereen je borsten, je pik kan zien. Dat je niet weet met wat voor soort mensen je van doen hebt omdat je niet kunt zien wat voor kleren ze dragen. Mijn argumenten: naaktkamperen heeft niets (extra’s) te doen met intimiteit, dat je je intimiteiten deelt in je tent, dat het niets met seksualiteit van doen heeft, dat je je juist niet hoeft te schamen als je je ouder wordende lichaam (en dat zijn alle lichamen na de 21) niet in een bikini hoeft te proppen, alsof je een worst bent die te vol gestopt is, dat het prettig is dat de lijnen van je lichaam vloeiend doorlopen i.p.v. onderbroken te worden door kleding, dat je daardoor mooier wordt, dat je je mooier voelt, dat je je kunt onderscheiden door trotser en meer rechtop te lopen, dat je iedere dag een andere strik in je haar kunt doen.

Uiterlijkheden

Laten zien wie je bent door uiterlijkheden, meer dan alle jaren hiervoor zag ik een enorme variëteit aan tatoeages, meer dan ooit zag ik mensen in een rolstoel, met 1 been, met geen benen, met geen benen en twee halve armen. Ik zag een 70-jarige vrouw met een kunstbeen (dat ze zonder gene aflegde toen er een griezeltocht voor de kinderen werd georganiseerd en zij haar been langs het bospad legde)
      Ik zag een man in het zwembad met een katheter in zijn pik, ik zag een echtpaar, beiden in een rolstoel met twee gehandicapte kinderen, ik zag bevrijding en zwemplezier, ik zag genieten en intimiteit door openheid, ik zag loslaten. Ik zag mensen die zich onderscheiden door diverse tenten, van mijn eigen nylon Hematent tot mensen met een prachtige Colemantent (die heel onderscheidend een berg vuilnis achterlieten,) Ik zag mensen met een camper die ‘s nachts de airco aanlieten waardoor ik s’nachts in het gebrom lag. Ik zag een gitarist ‘s middags naakt met z’n gitaar eindeloos rifjes oefenen. Ik zag een gezin met een zwaar gehandicapte jongen dat openlijk uitsprak zich hier te kunnen ontspannen.

Wat me wel aan het aan het denken zette in het gesprek aan tafel van de week was: ‘tegenwoordig zie je zoveel naakt op internet, dat je je eigen naaktheid niet wilt tonen omdat je je zelf niet publiek wilt tonen, dat naaktheid een commercieel uit te buiten factor is, dat je op Facebook alles kunt zien wat mensen doen’ (mijn argument dat je niet hoeft te facebooken werd weggewuifd als niet ter zake doende).

De naaktcamping is tegenwoordig bevolkt door oudere mensen, het sterft uit, maar door de juiste overwegingen?

Wilt u weten welke naaktcamping ik volgend jaar ga bezoeken? Geef me eens een goede suggestie en ik mail u terug! en misschien kunnen we daar samen staan!

Meer Dini's:

Te gast 22: Vrouw en Reedio
Reizen 107: You have a good heart and you have a good heart