Mysterieus alfabet op Kroatisch eiland KRK


Eettentje

Kijk eens naar deze letters. Kent u dit alfabet?
      Het lijkt een beetje op Grieks en er is enige verwantschap met het Cyrillisch schrift. Maar het is ‘t natuurlijk geen van beiden.
 Ik fotografeerde dit opschrift in oktober 2002 in het plaatsje Baska op het Kroatische eiland Krk.
      Het stond op een eettentje aan de boulevard.
Wij gingen op het terras zitten en onmiddellijk verscheen de uitbater, die mij foto’s had zien maken. Hij wees op het bord en begon enthousiast te ratelen in een moeilijke mixture van Engels en Duits. Maar heel erg duidelijk werd het allemaal niet. Een alfabet ja. Oud ook. Ja. Iets met Kroatië. Met Krk .Iets met een oude taal.
      Omstanders gingen zich ermee bemoeien. Maar dat waren toeristen en die wisten het ook niet. De uitbater bracht een paar drankjes, wees nog eens naar zijn bord en riep ‘’Bistro. Bistro Baska’’.
     Tja. Dat hadden we ook in de gaten. Maar helemaal begrijpen deden we het nog steeds niet. Na de consumpties volgden we de boulevard, waar nog veel meer strandtentjes waren. Maar nergens kwamen we diezelfde letters tegen.

Glagolitisch

Toen ik thuis was, ben ik ben wat gaan zoeken en heb het gevonden. Dit is Glagolitisch, het oudste Slavische alfabet. Ontworpen rond 862/863 door de monniken Constantijn de Filosoof en Methodius. 
      Het schrift werd al vrij snel verdrongen door het Cyrillisch en Latijns alfabet. Alleen in het noorden van Kroatië werd het tot in het begin van de twintigste eeuw nog gebruikt.
     

Uitbater

Het oudste bewaarde Glagolitische schrift is het zogeheten Baska Tablet. Vandaar dat de eigenaar van het eettentje deze letters heeft aangebracht. Aan de hand van onderstaand alfabet is vrij eenvoudig te herleiden wat er staat, NAMELIJK:


BISTRO BASKA

 

Baska Tablet

Het onderstaande stenen Baskatablet (twee bij één meter) dateert uit ongeveer 1100 en wordt bewaard in het Kroatisch Instituut voor Kunst en Wetenschap in Zagreb.
      Het werd half negentiende eeuw gevonden in de St. Lucykerk nabij Baska. In de tekst wordt duidelijk gemaakt dat koning Zvonimir van Kroatië een stuk land schenkt aan de Benedictijnen.

 

Baska Boulevard

 

Baska Strand


 Klik HIER voor alle Ontmoetingen