-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


De oudste republiek ter wereld

 


Markante berg als centrum


Buitenland in binnnenland

(Door Rolf Weijburg)

      San Marino is, naast Lesotho en Vaticaanstad, één van de drie landsenclaves ter wereld. Het is geheel omringd door één enkel buitenland, in dit geval, net als Vaticaanstad, door Italië. San Marino is het op vier na kleinste land en de oudste republiek ter wereld.
      De hoofdstad San Marino Cittá ligt op de hoge helling van de Monte Titano, een berg die vanaf de kust bij Rimini al snel zichtbaar wordt. Wetend dat deze markante berg het middelpunt vormt van een stukje buitenland midden in het glooiende Italiaanse land, is het toch een beetje alsof het zomaar uit de lucht is komen vallen.


Grenzen

We reden verder zuidwestwaarts door de heuvels van Emilia-Romagna naar de grens van deze kleine republiek. Grenscontroles waren er niet, maar achter de triomfboog bij de grensovergang waarop trots de tekst Benvenuti nell’antica terra della libertá - Welkom in het oude land der vrijheid – stond, zag ik wel een geparkeerde politieauto van de Guardia di Rocca, de Sammarinese politie.

De auto was leeg en toen ik een eindje verderop parkeerde om foto’s van de grensovergang te maken, zag ik de twee agenten in geanimeerd gesprek op een terrasje aan de koffie.

      Het verkeer hobbelde intussen gewoon de Republiek in en uit.


Monte Titano

De weg kronkelde verder via talloze haarspeldbochten naar de 750 meter hoge Monte Titano. Drie torens bekroonden de rotspunten als fiere bewakers van de Sammarinese vrijheid. Erachter lag de kleine hoofdstad in de luwte tegen de helling aan geschurkt.
      Het stadje was ommuurd en voorzien van diverse toegangspoorten. Binnen de muren vulden hele ritsen souvenirwinkels de smalle straatjes. Veel klandizie was er niet. Hoewel het hier in de zomer één grote toeristenkermis is, heerste nu in februari de stilte. Het was fris en er lag een flink pak sneeuw.


Verveeld

In het kleine toeristenkantoortje aan de Contrada del Collegio zat een verveelde vrouw achter een dikke glaswand als verwachtte ze een overval.   
      Op mijn vraag wat er zoal te doen was in San Marino antwoordde ze dat er niets te doen was in San Marino.


Stempel

Leuke folders of handige kaartjes had ze ook niet echt, maar ik kon wel, tegen betaling van tien (!) euro, een stempel in mijn paspoort laten zetten. Het was een beetje een over-the-top exemplaar, met een legeszegel dat de vrouw zeer toegewijd en in opperste concentratie met wat lijm uit een potje op de paspoortpagina plakte. Daarna zette ze er een groot vet stempel overheen.

             

Waar je je in sommige landen in alle bochten moet wringen om als bewijs van een legale grensovergang een entreestempel in je paspoort te bemachtigen, heeft San Marino het entreestempel naast de ijskastmagneet en de postzegel tot bron van inkomsten gemaakt. Niemand zal je er ooit om vragen.

 

 

Rolf Weijburg's
 A
tlas van de 25 kleinste landen in de wereld

KliHIER voor alle afleveringen