Pohnpei: Een spectaculair ruig eiland

(Door Rolf Weijburg)

Even geografisch inzoomen.
      De eilanden in de stille oceaan zijn opgedeeld in drie regio’s: Polynesië (Grieks: poly=veel nesos=eilanden) in het oosten en zuiden, Melanesië (melas=zwart, refererend aan de veel donkerdere huidskleur van de eilandbewoners in dit gebied) in het zuidwesten en Micronesië (mikros=klein, hoofdzakelijk kleine eilanden inderdaad) in het noordwesten.

 

De Regio

De regio Micronesië omvat vier eilandgroepen: de Marianen, de Carolinen, de Marshalls en de Gilberts, en één afzonderlijk eiland, het op twee na kleinste land ter wereld Nauru.
      De Marianen zijn een keten van vijftien vulkanische eilanden in het noordwesten van het gebied die politiek zijn verdeeld over The Northern Mariana Islands, een Amerikaans Gemenebest en het eiland Guam, dat in zijn eentje de Zuidelijke Marianen vormt en een Amerikaans Territorium is.
      De Marshall Eilanden, allemaal lage atollen in het oosten van Micronesië, vormen tezamen de onafhankelijke republiek Marshall Islands.

Verder oostwaarts horen ook de atollen van de Gilbert Islands, het meest westelijke district van de Republiek Kiribati, tot de Micronesische regio terwijl de twee andere districten van dit land, de Phoenix - en de Line Islands die nog verder naar het oosten liggen, Polynesisch zijn.
      De uitgestrekte Carolinen zijn verdeeld over de eilanden van het onafhankelijke Palau in het zuidwesten, en die van de onafhankelijke Federated States of Micronesia in het centrale deel van Micronesië.

 

Eilandgroepen

De Federated States of Micronesia, FSM, beslaat het grootste gebied in de regio en verenigt de eilandgroepen Yap, Chuuk, Pohnpei en Kosaie, die vóór de onafhankelijkheid in 1986 Yap, Truk, Ponape en Kosrae werden genoemd. Ieder van deze eilandgroepen vormt een aparte staat binnen de federatie, met eigen lokale wetgeving en een eigen lokale taal en bijvoorbeeld ook een eigen vlag.


Micronesia


Yap


Chuuk


Pohnpei


Kosaie


Het gezamenlijke landoppervlak van de vier staten is 702 km² - wat het tot het op 18 na kleinste land ter wereld maakt, iets groter dan Andorra - maar het stuk oceaan waarover ze verspreid liggen meet ruim 3000 kilometer van oost naar west.


Pohnpei eiland

Het hoofdeiland van de tot de FSM behorende federale staat Pohnpei is het eiland Pohnpei, een spectaculair ruig eiland, waar gemiddeld per jaar meer dan 10.000 mililiter regen valt. Eén van de natste plekken ter wereld. Met als gevolg dat her er ongelooflijk groen en weelderig is. Pohnpei is met zijn 330 km² verreweg het grootste van de 126 eilandjes van de gelijknamige staat, de 125 andere eilandjes meten gezamenlijk slechts 14 km².
      Pohnpei is de grootste staat van de FSM. Het hoogste punt van de hele FSM, de 782 meter hoge Mount Nanlaud ligt in het centrum van Pohnpei-eiland.

Palikir

Ook de hoofdstad van de Federated States of Micronesia ligt op Pohnpei: Palikir. Het is een in 1990 opgeleverde nieuwe “stad” in de jungle waar zich bijna uitsluitend administratieve- en regeringsgebouwen bevinden (en de Chinese ambassade!) zo’n 6 kilometer zuidwest van de grootste plaats op het eiland, Kolonia (6000 inwoners)

Kolonia

Kolonia ligt aan de noordkant van Pohnpei tussen de dichtbegroeide randen van een klein schiereiland. In het centrum ligt een aantal parallelle straten met een mengeling van winkels, kantoren en woonhuizen van maximaal twee verdiepingen hoog. Het verkeer hobbelt er met 30 kilometer per uur tussendoor.
      Er staan slechts enkele straatnamen vermeld op de kaarten van Kolonia. Met namen als Totopai Street, Kalpwuk Street en Kapwar Street kan ik nog overweg, maar bij één straatnaam dacht ik echt dat een op hol geslagen computer een drukfout had veroorzaak:

POHNUMWPWAMWPW.



Maar nee, ook op een andere kaart vond ik dezelfde naam.

      

 


 

Rolf Weijburg's
 A
tlas van de 25 kleinste landen in de wereld

KliHIER voor alle afleveringen