Helen of the West Indies

(Door Rolf Weijburg)

Saint Lucia, het op 17 na kleinste land ter wereld, ligt in de boog van kleine eilanden in de oostelijke Cariben, tussen Martinique en Saint Vincent. Het eiland is vernoemd naar de dag dat Columbus het zou hebben zien liggen,13 december (1502), de dag van Sint Lucy. Saint Lucia is daarmee het enige land dat naar een vrouw vernoemd is. De bewoners zelf noemden het Hewanorra, het eiland van de leguanen, een naam die nu nog het internationale vliegveld siert.


Arowakken en Cariben

Net als de andere eilanden in de regio werd Saint Lucia oorspronkelijk bevolkt door de Arowakken en later door de Cariben. Op bijna alle andere eilanden in de regio werden de Caribische indianenvolkeren grotendeels uitgemoord door Europese overheersers.
       Net als de andere eilanden in de regio werd ook Saint Lucia herbevolkt met uit Afrika afkomstige slaven die op de plantages moesten werken en heeft het.zwaar geleden onder de niet aflatende strijd tussen Fransen en Engelsen in de 17e en 18e eeuw.
       Maar geen enkel eiland in de regio is zo vaak van kolonisator verwisseld als Saint Lucia: maar liefst 14 keer. Dan weer Frans, dan weer Brits. Een wereldrecord.

Map

Net als de andere Britse eilanden in de regio werd Saint Lucia deel van de British Windward Islands Colony. In 1958 ging deze kolonie op in de Federation of the West Indies, een semiautonome federatie waarin alle Britse koloniën in de Cariben waren samengevoegd maar die in 1962 alweer uiteenviel.
      Een laatste Britse poging tot federatie van uitsluitend de oostelijke Caribische bezittingen volgde in 1967 met de vorming van The West Indies Associated States, een opstapje naar totale onafhankelijkheid, waarbij iedere lidstaat zelf bepaalde wanneer het de overstap zou maken.

Onafhankelijk

Saint Lucia werd op 22 februari 1979 onafhankelijk van de Britten.
Hoewel het al bijna eeuwen geleden was, voelde het blijkbaar toch ook nog een beetje alsof het eiland nu eindelijk ook Frankrijk van zich had afgeschud …

      De zeventiende-eeuwse strijd tussen Fransen en Engelsen en het verlangen om het eiland met zijn betoverend mooie landschappen te bemachtigen waren aanleiding om Saint Lucia te vergelijken met de begerenswaardige mythologische figuur Helena, dochter van Zeus en Leda, de mooiste vrouw van Griekenland – zo niet van de hele wereld -, waardoor Saint Lucia tegenwoordig trots de bijnaam Helen of the West Indies voert.

Toerisme

Want mooi is Saint Lucia zeker. Het is één van de bergachtigste eilanden in de Cariben. Door dichte jungle begroeid, vol exotische vogels, vlinders en bloemenpracht, vruchtbare valleien vol bananenplantages. Kleurrijke dorpjes en spectaculaire landschappen.
Een heerlijke temperatuur en prachtige stranden maken het plaatje compleet. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het toerisme Saint Lucia’s grootste kostwinner is.

The Pitons

Subtitel: “Saint Lucia: the Pitons”, Rolf Weijburg, kleurets 2004, 50x53 cm

Welcome
Er zijn twee vliegvelden in het land. Eén, het George F.L. Charles Airport, voor vluchten uit de Cariben en Guyana (dat zich meer met de Cariben dan met Zuid Amerika verbonden voelt) ligt vlakbij de hoofdstad Castries in het noordwesten. De andere, Hewanorra, in het uiterste zuiden van het eiland nabij de stad Vieux Fort is voor vluchten uit Europa en Amerika.


Cruiseschepen

Hoewel het eiland twee vliegvelden heeft, komen de meeste bezoekers over zee. Niet zozeer met de express-ferry vanuit het Franse Martinique, of per zeiljacht – hoewel die er, vooral in het hoogseizoen van december tot maart, legio zijn -, maar per cruiseschip.
       De gigantische drijvende kolossen zijn een dagelijks verschijnsel in Saint Lucia. Eén van de twee cruise-terminals ligt direct aan het centrum van Castries en soms lijkt het alsof er van de ene dag op de andere opeens een flatgebouw in het overigens uitsluitend uit laagbouw bestaande hoofdstadje is gedumpt.


Waarschijnlijk zijn er maar weinig van al die toeristen (ruim een miljoen in 2019) die zich realiseren dat Saint Lucia in 2017 op de wereldranglijst van meest moorddadige landen op de 8ste plaats stond. Over het algemeen merk je daar ook niet zoveel van omdat veel van het geweld drugs gerelateerd is en zich afspeelt binnen de diverse rivaliserende gangs.
       Diefstal en overvallen worden echter ook steeds gewelddadiger en aanvallen op toeristen met (soms) fatale afloop zijn geen uitzondering meer.


Moordlijst


Catamaran

Ik had me op Martinique ingescheept op de catamaran van vriend Victor. Samen met twee andere vrienden zouden we vanuit Martinique langs Saint Lucia zuidwaarts varen naar Saint Vincent & the Grenadines.

We maakten een tochtje langs de westkust van Martinique en een dag later begonnen we aan de oversteek naar Saint Lucia.


 

Rolf Weijburg's
 A
tlas van de 25 kleinste landen in de wereld

KliHIER voor alle afleveringen