Winter 2008
DE KUST EN ZIJN COQUILLES
Hoeveel redenen zijn er om in de winter naar Dieppe in Normandië te gaan?
Het antwoord is: ÉÉN!
Loop door de rue Saint Jacques via de Place Saint Jacques naar de église Saint Jacques. Je kunt de kerk binnengaan.
Dan leer je dat het een laat-Gotische kerk is.Je kunt de kerk ook voorbij gaan en dan kom je aan de haven.
Daar liggen vissersbootjes en zijn stalletjes waar je ze kunt kopen: Coquilles. Dieppe is namelijk HET centrum van de Coquilles, het lekkerste schelpdier op deze wereld.
Vers kun je ze er van oktober tot mei kopen.
Prijs vorige week: 26 Euro voor vijf kilo.
En omdat er die kerk, dat plein en die straat zijn, is heten ze Coquilles Saint Jacques.
Zeggen ze tenminste in Dieppe.
À la Dieppoise.
Je kunt ze in de vele restaurants op tal van klaargemaakte wijzen eten. Gekookt, gepocheerd, gebakken, gegrild.
Als voorgerecht of hoofdgerecht.
In de schelp, verwerkt in een vissoep, met saus, met andere schelpdieren, in combinatie met paddestoelen, met vruchten, asperges, groenten, met aardappelen of rijst.
In Dieppe moet je ze natuurlijk eten à la Dieppoise.
Morgen krijgt u van mij het recept.
Rotsen, dorpjes & centrales.
Een tocht langs de kust naar het zuiden brengt je in Fécamp, waar natuurlijk ook een vissershaven is; een tocht naar het noorden gaat naar Le Tréport, waar een nog grotere haven is.
Daar tussen liggen de krijt-en en kalkrotsen, die loodrecht uit zee verrijzen, een kerncentrale en idyllische badplaatsjes, die in de winter erg rustig zijn.
En overal kun je coquilles eten, steeds op lokale wijze klaargemaakt.
Veules-les-Roses

Veulettes-sur-Mer: Kerncentrale

Fécamp: Vissershaven
Le Tréport: Casino
Cayeux-sur-Mer
Le Hourdel
