Markante Markt in rustig dorp

   
Wouw is een rustig dorp in West-Brabant. Het ligt tussen Roosendaal en Bergen op Zoom. Er wonen zo’n 5.000 mensen. In het centrum ligt de markante Markt. Een rechthoekig grasveld met hoge bomen. Hier zijn de monumentale Sint Lambertuskerk, het oude raadhuis, twee grote dorpspompen en een paar mooie herenhuizen. Het is ouder dan 750 jaar.
     
Horeca is er natuurlijk ook. Dat varieert van restaurant De Wouwse Wereld tot etablissement In den Veehandel en het restaurant Mijn Keuken dat een Michelinster heeft. Vlak daarbij is het Catharinapark, ook al een grasvlakte. Eigenlijk is het wel een aangenaam dorp, Wouw.
     
Het is al ouder dan 750 jaar.
  

De Gotische Sint Lambertuskerk werd eind 15e eeuw gebouwd. In 1944 werd de kerk opgeblazen door de Duitsers, maar al snel na de bevrijding werd de restauratie ter hand genomen. Die werd voltooid in 1951. Voor die kerk bevindt zich het oude raadhuis, dat nu restaurant Mijn Keuken is.

Je kunt er voor € 103,-- een achtgangen menu bestellen. Je krijgt dan variaties met paling, runderhaas, kabeljauw, coquilles, parelhoen, kaas, ananas en bloedsinaasappels. Minder kan natuurlijk ook. Dat lijkt mij aan te bevelen.

Monument De Samenwerking

  

Wouw was tot 1997 een zelfstandige gemeente. Het bestond uit vier kernen: Wouw, Wouwse Plantage, Heerle en Moerstraten. Om de verstandhouding tussen die dorpen te symboliseren werd in 1986 dit monument onthuld. Het is van de plaatselijke kunstenaar Kees Keijzer en heet De Samenwerking. Onder de dekplaat in het midden bevinden zich vier urnen met zand uit de vier kernen.


Dorspomp


           


De twee hardstenen dorpspompen stammen uit 1768. Ze werken nog.


Panden aan de Markt


  


Sint Lambertuskerk 

Catharinapark


Voormalig klooster & kapel