Dijk in duin

 

Ik was weer eens in Katwijk aan Zee en was verrast en een beetje geschrokken.. De kustlijn daar is de laatste paar jaar sterk veranderd. De duinenrij is om veiligheidsredenen verbreed en er is een dijk aangelegd in de duinen. Dijk in Duin heet dat. Met een grote parkeergarage eronder. Er is plek voor 663 auto’s. Wandelpaden naar het brede strand zijn er gekomen en bij de Voorstraat in het centrum is een brede opgang.


Dijk in Duin

   

De Boulevard richting zuid met de dijk en rechts één van de ingangen van de 500 meter lange parkeergarage.


Boulevard richting noord

  

Katwijk aan Zee is in Nederland op deze manier een unieke badplaats geworden. Ook al omdat in het zuiden een Soefie Tempel in de duinen is en aan de Boulevard een Witte Kerk de nodige aandacht trekt.


Soefietempel



De Soefietempel staat er al sinds 1970. Vernoemd naar stichter Murad Hassil, die hier in de duinen een bijzondere spirituele ervaring had: de alchemie van geluk. Het is de enige tempel ter wereld van het universeel soefisme.
     Maar de toenemende intolerantie in dit land heeft ervoor gezorgd dat de tempel voortdurend bewaakt wordt door camera’s. De tempel werd namelijk regelmatig beklad en er gingen stenen door de ruiten. Met vermoedt dat dit is gebeurd door onverlaten, die menen dat het hier om een moskee gaat.


Witte Kerk

  

De Andreaskerk is een ander opvallend bouwwerk uit de vijftiende eeuw. Nederlands hervormd. Vernoemd naar de apostel Andreas, schutspatroon van de vissers. In de volksmond is dit de Witte Kerk.


Breed strand

  

Is het mooi allemaal? Mwah. Het is strak en modern, maar de kustlijn blijft –vind ik- een rommelige indruk maken met een onregelmatige diversiteit aan bouwsels aan de Boulevard, met onopvallende en nogal wisselende strandtenten tussen duinenrij en strand en met kleine strandhokjes in rij.


Monument

  

Dit monument is gemaakt door Eric Claus ter gelegenheid van 150 jaar reddingswezen. De reddingboot staat op een wagen die getrokken wordt door een span van zes paarden.


Reddingsbrigade