Een route langs Toverhazelaars

  

We hebben er weer ons jaarlijkse winteruitje opzitten. Het mooie Arboretum in Kalmthout Vlaanderen, een plaatsje, dat zo’n vijftien kilometer ten zuiden van Roosendaal ligt.
      Je vindt daar de grootste verzameling Toverhazelaars (Hamamelis) van Europa. Ze zijn nu mooi, want het zijn winterbloeiers. Je kunt in Kalmthout de Hamamelisroute volgen. De kale struikentakken hebben bloemen in geel, oranje en rood. Ze ruiken sterk. Een beetje zoetig.

    

Toverhazelaars komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika, China en Japan. Er zijn inmiddels ook kruisingen. Ze bloeien zo’n zes weken. De struiken moeten een vorstprikkel krijgen om te gaan bloeien. Als dat eenmaal gebeurd is, bloeien ze altijd. Het maakt niet uit hoe koud of nat het is. De bloempjes bezitten (staat hier op een bordje) namelijk een soort natuurlijk antivries. ’s Nachts als het te koud wordt, rollen ze zich dicht. Bestuiving gaat via fruitvliegjes, die op de geur afkomen. Het extract wordt van oudsher gebruikt voor zeep, crèmes en shampo’s.

   

De tuin is 12,5 ha groot. Naast de toverhazelaars zijn er planten, struiken en bomen uit de hele wereld. Er groeien meer dan 7.000 verschillende soorten, waarvan sommigen in de natuur al uitgestorven zijn. Het Arboretum werd in 1856 geopend en enkele bomen dateren nog uit die tijd.


Japanse Esdoorn

  
Acer palmatum reticulatum


Watercipres

        
Metasequoia glyptostroboides


Chinese berk

  

Betula forrestii albosinesis


Helleborus

   


Waterpartij

   


Station Kalmthout

   

Het Arboretum ligt pal naast het stationnetje van Kalmthout. Bijvoorbeeld te bereiken met een stoptrein vanuit Roosendaal.