Buurtschap aan de Dordtse Kil

  

Het is een klein, enigszins rommelig eindpunt: Buurtschap de Wacht. Hier kom je niet toevallig, want de weg loopt dood. Het ligt op het Zuid-Hollandse eiland De Hoeksche Waard. Tegen de dijk langs de Dordtse Kil. Een paar dijkhuizen, een enkele boerderij en een paar nieuwbouwwoningen. Het is landelijk wonen in De Wacht. Maar niet rustig, want aan de andere kant van de Dordtse Kil loopt de A-16, één van de drukste autosnelwegen in Nederland. En dat is goed te horen.
     
Zelfs in dit afgelegen buurtschap ten zuiden van Rotterdam huizen aanhangers van de harde supporterskern van Feijenoord. Daar staan de letters S.C.F. voor. Vaak zijn die ook op de onderarm getatoeëerd als teken van eeuwige trouw.
   

Wachthuis

 

Ooit stond op deze plek een Wachthuis van de Rotterdamse admiraliteit. In het verleden werd tol geheven op passerende schepen en dat moest daar betaald worden. Het Wachthuis is er niet meer.
     
Tot 1831 was er veel scheepvaartverkeer op de Dordtse Kil. Maar toen ging het kanaal door Voorne-Putten open en verloor De Wacht zijn functie.

Lange Afstandspad
       
  

Op de dijk staan een paar huizen met magnifiek uitzicht. Pal daarlangs loop het roodwitte lange afstandspad.

Lammetjes

  

Buurtschap (1)

  

Buurtschap (2)

  


Kiltunnel

  

Iets verderop ligt de Kiltunnel, die de Hoeksche Waard met Dordrecht verbindt. De laatste toltunnel van Nederland.