Van Ooltgensplaat naar Oude Tonge

  

Het ligt in één van die uithoeken van Nederland. Paviljoen Sluishaven. Aan De Krammer in het zuidoosten van het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. Vier kilometer onder het dorpje Ooltgensplaat.
      Als je ernaar toe rijdt, kom je langs bollenvelden. Een jaar of tien geleden waren die er nog niet, maar nu komen er steeds meer bij. Je parkeert de auto bij het paviljoen en kunt dan over de dijk langs het water richting Oude Tonge fietsen of lopen. Een mooie afwisselende tocht.

  


Wijd zicht

  

Er is aan beide kanten van de dijk wijd zicht. Op het brede water wisselen de binnenvaartschepen elkaar in hoog tempo af, er zijn plezierbootjes, zeilschepen en soms passeert een cruiseschip.
Langs de dijk staan mooie bomen, in de wei dartelen lammetjes en kleine bosjes langs het water maken het allemaal nog aangenamer.

  


Bosjes

  


Cruiseschip


Tegenliggers


  

Je kunt naar Oude Tonge gaan. Daar zijn aardige terrasjes. En er is een imposant kerkhof waar 312 slachtoffers van de watersnood liggen. Hieronder nog tien onbekenden. Oude Tonge was één van de zwaarst getroffen plaatsen van die ramp.
                        

Tijd om weer terug te keren naar Sluishaven, waar het terras prachtig aan het water ligt. Gebakken mosselen zijn er voor € 11,75 en zalm met dillesaus doet € 15,75.
      Aan de overkant is West-Brabant met de kerktorens van Dinteloord en Steenbergen.

Terras