Negen zeehondjes en één Bruinvis

 

Het is meivakantie. Wij maakten met kleinzoon Camiel (13) een boottocht op de Oosterschelde met het M.S. Onrust. Een mooie oude schuit, waarop zo’n 150 passagiers terecht kunnen. Die waren er ook, want het was prachtig weer.
      Bovendien was het laag water, waardoor de platen droogvielen en we zeehondjes konden spotten. In het oosten lag de Zeelandbrug en in het westen de Oosterscheldekering. Aan boord was volop eten & drinken.


M.S. Onrust


Passagiers

 


Kijkers

   

Iedereen had kijkers bij zich. Aan boord vertelde een gids over het nationaal landschap Oosterschelde, over oesters, mosselen en kreeftvissers, over de watersnood van 1953, over dijkdoorbraken, caissons, Deltawerken en door het water verzwolgen dorpjes.  


Zeehondjes

 

In een geul bij de Roggenplaat in de nabijheid van de Zeelandbrug werd de boot stilgelegd. Er lagen negen zeehondjes te zonnen. In totaal zitten er in dit gebied zo’n tachtig. Het gaat om de ‘’gewone’’ zeehond. De grijze zeehond is hier -in tegenstelling tot de Waddeneilanden- nog niet gesignaleerd. Op de platen en op kleine eilandjes zaten natuurlijk ook heel veel vogels.


Vogeleilandje

 


Bruinvis

 

In de strook tussen de platen en de kust van Schouwen-Duiveland worden met grote regelmaat bruinvissen gesignaleerd. Er zitten er zo’n zestig. Wij hebben er op onze tocht één gezien. De bruinvis is de kleinste walvis. Je kunt ze goed spotten omdat ze regelmatig boven water komen.
      Ik was te laat om een foto te maken; dus deze kiek heb ik van Internet geplukt.


Oosterscheldekering

 


  

Omdat het laag water was, kon je onder de schuiven van de Oosterscheldekering door kijken.