Redding & Risico

Ik zat in een Zoom-sessie. Het ging over bepaalde ontwikkelingen op de Hoeksche Waard, een Zuid-Hollands eiland onder Rotterdam. De voorzitter had een soort vergadertraining gedaan, want het was zijn bedoeling dat een ieder ter inleiding moest vertellen wat zijn of haar favoriete plek op dat eiland was. Tja.
       Ik woon daar al zo’n kleine vijftig jaar en dan heb je natuurlijk diverse plekken, waar het mooi, aantrekkelijk dan wel aangenaam is.   
Maar het kwam er niet meer van, want de eerste deelnemer begon enthousiast te vertellen over het haventje van Puttershoek. Dat bleek een prettig herkenningspunt voor nogal wat andere vergaderaars, want het ging een minuut of tien nergens anders over.
      Eerlijk gezegd had ik niet zo’n beeld van die haven, dus ik nam mij voor om er snel naar toe te gaan.

 

Oud & klein

De haven van Puttershoek is klein. Heel klein. Stamt uit 1629.
      Er lagen twee schepen met de opmerkelijke namen Risico en Redder.


Redder


't Veerhuys

Mooie panden langszij en op de kop café ‘t Veerhuys. Inderdaad: dezelfde herberg waar Kees Verkerk opgroeide. De schaatser, die het dorp tot ver over de grenzen bekend maakte. Er is nog steeds een voet- en fietspontje van Puttershoek naar Zwijndrecht.

Actie

De huidige eigenaar voert met dit bord actie. Mark Rutte en Hugo de Jonge als makelaars van kwalijke zaken.


Buitengaats


De Zeeland

‘’Buitengaats’’ bleek in de Oude Maas een ander soort haven te liggen. Daar was een grote tanker aangemeerd en er lag een fors zeilschip. De Zeeland. Een evenementenschip, dat je kunt huren om rond te varen,  te vergaderen of een feestje te houden.  Je kunt er zelfs op trouwen.  

Het zicht op de (getijden)-rivier is afwisselend.

Je kunt er vogels spotten -meeuwen en aalscholvers bijvoorbeeld- en er komen voortdurend schepen langs.