Boeren, burgers & bio-industrie


In 1978 werd actie geschreven als aktie. In het VPRO-radioprogramma Embargo, dat op vrijdag aan het eind van de middag werd uitgezonden tussen zes en acht uur op Hilversum II werd dat jaar iedere week een aktiespot uitgezonden. Drie keer.
      Een linkse, alternatieve soms radikale beweging ging iets ondernemen en kreeg een minuut zendtijd om dat aan te kondigen. De VPRO toonde daarmee zijn engagement. De groeperingen stonden in de rij om aan de beurt te komen.

      De spotjes werden gemaakt door Philippe Scheltema. Hij leverde ze in bij de eindredacteur en die moest ze
-ongeacht wat hij ervan vond- uitzenden. De interne democratie had dat zo bepaald. Ik weet dat zo goed, want ik was in 1978 eindredacteur van Embargo.

Op het digitaal radioarchief van de VPRO
staat een aantal van die spotjes. En zelf heb ik er ook nog een paar, omdat ik een aantal cassettebandjes van oude uitzendingen heb bewaard.

      Het zijn opmerkelijke spotjes. Niet vanwege de manier waarop ze -met veel toeters en bellen- gemaakt zijn, maar omdat ze een intrigerend tijdsbeeld vormen van wat de alternatieve scene 35 jaar geleden bezig hield. Sommige spotjes zijn gedateerd, maar anderen zijn nog verrassend actueel.

      Luister HIER maar eens naar dit spotje van Lekker Dier, een beweging die in 1972 werd opgericht en later is opgegaan in Wakker Dier.