Zinnenverzinzin


Morgen begint de Kinderboekenweek. Het thema is poëzie onder het motto ZINNENVERZINZIN. Dit is de titel van een gedicht dat Joke van Leeuwen speciaal voor deze Kinderboekenweek heeft geschreven.

Ontegenzeggelijk vindingrijk. Maar ook gezocht.

Spreekt het kinderen aan?

Ik heb het laten lezen aan mijn oudste kleinzoon Luc, die in november negen wordt. Hij begreep het een beetje, maar is duidelijk nog te jong voor dit soort gedichten.
      Op mijn vraag of hij een zin ging verzinnen met een binnenverzinzin, antwoordde hij behoorlijk gevat:
      ’Nee, geen zin in’.


Het volgende versje kan hij bijvoorbeeld wel heel snel opzeggen:


NIET ZEUREN

 

Maar laat ik niet zeuren. Ik vind het leuk dat ze poëzie hebben gekozen en hoop dat het de wat oudere kinderen wel aanspreekt.

Zelf kende ik toen ik zo oud was het versje Spleen van Godfried Bomans uit het hoofd.
      Ik dacht toen overigens dat het ‘Spelen’ heette. (
Zie ook Foei 4 en Foei 5!)

 

Dat ging zo:


Toen ik wat ging speuren bleek dat Godfried Bomans dit niet zelf verzonnen heeft. Michel van der Plas schreef het in zijn bloemlezing Ongerijmde rijmen ten onrechte aan hem toe. Het gedicht is oorspronkelijk van Friedrich Torberg en vormt het slot van de Ballade der groszen Müdigkeit (1938).


De Kinderboekenweek loopt tot en met zaterdag 11 oktober 2008. Hans Hagen schreef het Kinderboekenweekgeschenk 2008 Vlammen. Het Prentenboekje van de Kinderboekenweek is van Penseelwinnares Charlotte Dematons en heeft als titel Fiets.