De beste olijfolie ter wereld

Ze is van licht middelbare leeftijd en kijkt ondeugend. Enthousiast legt ze in swingende Anglo-Romaanse zinnen uit hoe lekker haar olijfolie is en waar het allemaal goed voor is.
      We krijgen een stukje stokbrood in handen gedrukt en moeten ruiken en proeven. Ondertussen laat ze het bedrijf zien en vertelt over de koude persing, over secondo en primo kwaliteit, over liefde en vakmanschap, over de olijfgaarden en hoe die onderhouden moeten worden.

     

Dit is het bedrijf van Dino Abbo in het kleine plaatsje Lucinasco in de Italiaanse regio Ligurië.
     
Hier komt de beste olijfolie ter wereld vandaan. Zeggen ze tenminste in Ligurië. En zij is het daar natuurlijk roerend mee eens.
Het komt allemaal door de kleine Taggia olijven, die in deze streek goed gedijen. Dat heeft -legt onze gastvrouw uit- allemaal te maken met de bergen, die de olijfgaarden uit de luwte houden, met de zon en de zachte temperaturen en met de invloeden van de Middellandse Zee. “Ruik die aroma, kijk naar die kleur, geniet van de nasmaak’’.
      Als je niet van olijfolie zou houden of er onverschillig tegenover zou staan, ben je daar door onze oliegids voor goed van genezen .
Je kunt de olie in flessen van een halve, driekwart of een hele liter kopen. Of in blikken van vijf liter.

Oliestrada  

Je kunt er een leuk dagje van maken door de Strada dell’Olio te volgen. Je begint in Imperia en rijdt door mooie verstilde dorpjes, over smalle wegen met talrijke bochten en overal zie je gelaagde olijfgaarden

 
Route


Gaard

Overal ook kan je olie proeven en kopen.

Nylon net

De olijven hier worden geoogst van half oktober tot eind maart.
      De bomen worden bij het oogsten geslagen met een soort knuppels die gemaakt zijn van kastanjehout.
De olijven vallen dan van de bomen en worden verzameld in nylon netten, die overal gespannen worden.
      Daarna begint het productieproces, waarbij vooral het persen belangrijk is.

Molini


Valloria

 

Dolcedo

 
Borgomaro


Lucinasco

 

 Klik HIER voor alle Ontmoetingen