Twee bruggen en twee bruggetjes


(Door Rolf Weijburg)

      De hoofdstad van Barbados, het op twaalf na kleinste land ter wereld, heet Bridgetown. Maar als u denkt dat dat “de stad van bruggen” betekent, komt u bedrogen uit: Bridgetown kent slechts vier bruggen waarvan er twee nauwelijks de naam “brug” verdienen.
      Bridgetown is vernoemd naar slechts één brug, een houten brug over wat nu de Careenage of Constitution River heet, die al in de tijd van de Amerindianen zou hebben bestaan.

      Na aanvankelijk bij het wat noordelijker gelegen Holetown te zijn neergestreken besloten de Engelsen in de late zeventiende eeuw om in de redelijk beschutte Carlisle Bay waar ook deze brug lag, een stad te bouwen.
     
Indian Bridge

In die tijd was de “rivier” waarover de brug was gebouwd eigenlijk een aftakking van een stinkend en ongezond moeras waardoor de plannen voor de bouw van een stad in de directe nabijheid nogal werden bekritiseerd.
      Toch kwam die stad er: Bridgetown, in die tijd nog Indian Bridgetown, omdat de brug van de Amerindianen Indian Bridge werd genoemd. Het moeras werd grotendeels drooggelegd en het gekanaliseerde stukje water dat overbleef, kreeg de wat overdreven naam Constitution River.


East Bridge, West Bridge, New Bridge, Old Bridge

Slecht onderhoud, orkanen en branden bestookten de brug door de jaren en telkens werd hij weer hersteld, totdat het ding bij een grote overstroming in 1700 helemaal werd weggeslagen en in zee verdween. Toen werd besloten om wat verder landinwaarts een andere brug te bouwen die East Bridge als naam kreeg.
      Wanneer in 1760 op de oude plek waar vroeger de Indian bridge lag, tóch weer een brug gebouwd wordt, krijgt deze logischerwijs de naam West Bridge. In de volksmond werd de brug nu echter ook als New Bridge aangeduid, waardoor de East Bridge plotseling de Old Bridge werd.


Victoria Bridge

Bij een catastrofale overstroming in 1795 werden beide bruggen verwoest. De East Bridge werd vervangen door een nieuwe brug, die de naam Victoria Bridge kreeg. Op de plek waar eerder de West Bridge stond, de plek dus waar zich de allereerste brug van de Amerindianen bevond, verrees halverwege de 19e eeuw een nieuwe brug, een draaibrug die heel toepasselijk de Swing Bridge werd genoemd, maar officieel de Chamberlain Bridge heette, naar de Britse Secretaris van Koloniën, Joseph Chamberlain, die zich enorm had ingezet bij het verwerven van de noodzakelijke fondsen voor de bouw van die brug.


Chamberlain Bridge


Swing Bridge


Lift Bridge

In 2005 werd deze brug omgebouwd tot een hefbrug, maar in Bridgetown heeft men het nog steeds over de Swing Bridge, ook al swingt hij niet meer.

 

Lift Bridge (Open)


Charles Duncan O’Neil Bridge

De East Bridge die Victoria Bridge was gaan heten, werd in 1967 compleet verbouwd en verbreed. De nieuwe, weinig inspirerende brug kreeg de naam Charles Duncan O’Neil Bridge - naar één van de National Heroes of Barbados - en werd een belangrijke verkeersader.


Plaque


Dollarbiljetten

De  Chamberlain Bridge is inmiddels verkeersvrij en een dankbaar onderwerp voor een toeristisch kiekje, met het monumentale parlementsgebouw op de achtergrond waar bovenop altijd de Barbadiaanse vlag wappert.
      Men is er trots op, getuige de afbeelding ervan op de achterkant van alle Barbadiaanse Dollarbiljetten – 1, 2, 5, 10, 50 en 100 Dollar -, in alle series vanaf 1973.


"Landmarks''

Toen in 2013 voor het eerst in 40 jaar het design van de Barbadiaanse bankbiljetten werd veranderd verdween de Chamberlain Bridge en figureerden andere “landmarks” op de achterzijden van de waardepapieren.
     De Charles Duncan O’Neil Bridge bijvoorbeeld.

 

 

 
Rolf Weijburg's Atlas van de 25 kleinste landen in de wereld

KliHIER voor alle afleveringen