De APP’s en Q.R.codes van Hugo

Ik moest even nadenken, toen Hugo de Jonge zei dat het niet nodig was om een Corona-stempeltje te zetten in het Gele Boekje (Inentingspaspoort). Het was teveel werk, zei hij. En bovendien was dat boekje volgens hem niet geldig.
      Hugo de jonge is van de APP’s en de Q.R.codes.  In Europa komt er waarschijnlijk zo’n APP als de pandemie voorbij is.

      Ik hoorde dat niet alle GGD’s meewerken en soms weigeren om zo’n stempeltje te zetten.  De GGD Zuid-Holland Zuid doet niet zo flauw. Inmiddels heb ik mijn tweede prik gehad en staan er gewoon twee stempeltjes in mijn paspoort. De mevrouw van de GGD zag mijn gele boekje en vroeg heel vriendelijk zelf of ze er een aantekening in moest maken. Het was zo gebeurd.

Wat is hier nou eigenlijk aan de hand en waarom doet Hugo de Jonge zo vervelend?
       Ik zou het bij god niet weten.

Het gele vaccinatieboekje is een officieel registratiesysteem van het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Het wordt uitgegeven door de SDU (Staatsdrukkerij en Uitgeverij). Een aantal landen in Europa -waaronder Oostenrijk, Duitsland en IJsland-  erkent inmiddels het coronastempel in het gele boekje. Ik voorspel dat er nog veel landen zullen volgen.

      Maar mij gaat het niet om Europa. Daar zal zo’n  APP met Q.R.-code wel werken. Maar hoe zit het met de Tweede en Derde Wereld. Mijn gele boekje heb ik in het verleden gebruikt in veel ontwikkelingslanden.  Op vliegvelden werd er regelmatig naar geïnformeerd. Ik neem aan dat ze daar in de toekomst ook wel de APP zullen (h)erkennen. Maar geldt dat ook voor grensovergangen op land.
       Ik geloof er niets van.

In het verleden ben ik diverse nogal bijzondere grenzen over land gepasseerd.  
       Ik noem Oezbekistan-Kirgizië-Tadjikistan, India-Bangladesh, Egypte-Soedan, Turkije-Irak-Koeweit, Ziimbabwe-Botswana-Namibië, Botswana- Zambia-Zimbabwe, Zuid-Afrika-Lesotho.
      Vaak toestanden. Chaos. Gedrang.
Mijn gele boekje -in drie talen- kwam altijd goed van pas. Ik zou in al die landen niet graag alleen maar van een De Jonge-APP afhankelijk zijn.