ONGELOOFLIJK MOOI  

 
 

Een bootje in de wind


(Door Rolf Weijburg)

We bevinden ons in een klein bootje in de Madolenihmw Baai in het zuidoosten van het eiland Pohnpei in de Federated States of Micronesia, het op 18 na kleinste land ter wereld in de noordwestelijke Pacific.
      Het bootje vecht zich tegen de wind in een weg naar het eilandje Temwen.



Werelderfgoed

We ronden de noordelijke punt van Temwen en manoeuvreren langs dicht mangrovewoud zuidwaarts via een smalle doorgang die toegang biedt tot een soort kanaal dat zich tussen mangrove en jungle door wurmt.

We naderen de mysterieuze ruïnes van Nan Madol, een Unesco World Heritage Site.


Blokken basalt

Opeens blijken de oevers bezaaid met grote blokken basalt. Het zijn vijf of zeshoekige kolommen, dik als een kleine boomstam en soms wel tot vijf meter lang. Eerst liggen ze nog her en der verspreid langs de overwoekerde oevers en in het heldere ondiepe water, maar naar gelang we verder varen lijken het fundamenten of lage muurtjes langs beide zijden van het kanaal, keurig over en dwars opgestapeld een beetje als in een blokhut patroon.

Dan opeens staat er dit ongelofelijke gebouw.

 

Heilige grond

Er zit een man in de schaduw van wat palmbomen aan wie we drie dollar moeten betalen. Geen toegangsprijs voor een nationaal park of openluchtmuseum zoals je dat zou verwachten, maar een prijs voor het betreden van privé terrein. Zoals al het land in Micronesië, is ook de heilige grond van Nan Madol privé terrein en daar probeert de eigenaar een centje aan over te houden.

 

Nan Douwas

Het grote gebouw is Nan Douwas, een tempel en begraafplaats. Het is één van de best bewaarde constructies van de stad die is gebouwd op 69 kunstmatige eilanden en zich uitstrekt over grofweg 30 vierkante kilometer.

We stappen aan wal en lopen om deze ongelofelijke tempel waarvan de muren tot wel 8 meter hoog zijn, allemaal gebouwd in diezelfde bouwstijl met basaltkolommen die vijf ton kunnen wegen. Enkele muren zijn onder hun eigen gewicht bezweken, sommige beschadigd door de kracht van boomwortels, maar veel staat nog overeind.


Ongelofelijke plek

Via één van de drie ingangen kom je op een binnenplaats waar tussen de chaos van omgevallen muren en tropisch vegetatiegeweld een drietal diepe graven nog gedeeltelijk met basaltkolommen ligt afgedekt. Ze zijn leeg, wellicht al eeuwen geleden geplunderd. Het is een ongelofelijke plek.


Overwoekerd complex

En er zijn nog zoveel andere eilandjes. Veel zijn er onderzocht en in kaart gebracht, maar er zijn er nog heel wat waarvan de ruïnes nog onder dicht oerwoud liggen verborgen. Was dit in Europa, dan zou het zomaar duizenden bezoekers per week kunnen trekken.
      Hier op dit verre eiland was, behalve de geld vragende grondeigenaar, niemand.
Er waren ook geen informatiekiosken, infobordjes of richtingaanwijzers, geen toegangspoort of parkeerterrein, geen hekjes, verbodsborden of schijnwerpers laat staan een systeem van online reservereing.

      Er was alleen dit prachtige overwoekerde complex van al die kunstmatige eilandjes aan de rand van de oceaan. Het geluid van de branding, de wind in de bladeren en een fluitende vogel.


Saudeleurs

Wat mij betreft past deze plek in het rijtje Machu Picchu, Angkor Wat en Paaseiland, maar veel is nog onduidelijk over Nan Madol. De stad werd waarschijnlijk ergens in de zevende eeuw gesticht door de Saudeleurs,  een volk waarvan niet helemaal duidelijk is waar ze vandaan kwamen. De plek is halverwege de 19e eeuw plotseling verlaten, maar niemand weet waarom. Sindsdien is de jungle zijn gang gegaan. Maar het grootste mysterie is natuurlijk hoe.
      Hoe in vredesnaam konden deze constructies met die loodzware kolommen worden gebouwd. Sterker nog, gegeven het feit dat de dichtstbijzijnde basaltgroeven helemaal aan de andere kant van Pohnpei, 30 kilometer verderop lagen, hoe konden ze in die tijd die kolommen hiernaartoe verslepen?
     

De meeste Pohnpeianen wisten het wel: de goden hadden een beetje meegeholpen waardoor de zware kolommen gewoon naar hun bestemming hadden kunnen vliegen.

 

 

Rolf Weijburg's
 A
tlas van de 25 kleinste landen in de wereld

KliHIER voor alle afleveringen